[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Handelen met voorkennis

Mensen, zoals Cor Boonstra, beschuldigen van handelen met voorkennis lijkt me simpel; je kijkt gewoon of - vlak voor enorme koersstijgingen - aandelen zijn gekocht van een bedrijf waar zij vriendjes hebben die beschikken over vertrouwelijke informatie.

Het bewijzen dat mensen, zoals Cor Boonstra, met voorkennis gehandeld hebben, lijkt me welhaast onmogelijk. Immers, dan zou de 'informant' tegen zijn eigen vriendje moeten getuigen en dat doet een echte vriend niet. De schade die mensen, zoals Cor Boonstra, lijden door de beschuldigingen zijn enorm: ook al wordt het onomstotelijk bewijs niet geleverd, de schijn heb je altijd tegen. Immers, mensen, zoals Cor Boonstra, bekleden posities waarin zij voortdurend omgang hebben met anderen die meer weten dan de gemiddelde burger. Sterker nog: mensen, zoals Cor Boonstra, komen nu éénmaal in topposities ómdat zij handig gebruik weten te maken van hun vertrouwelijke contacten.

In wezen is dus de beschuldiging 'handelen met voorkennis' een vorm van karaktermoord: je veroordeelt iemand omdat hij, door zijn succes, blijk geeft van uitzonderlijke psychologische intelligentie. En degenen die hem aanklagen zijn jaloers omdat ze armer en dommer zijn.

uit De Telegraaf van woensdag 25 april 2001

Cor Boonstra verzweeg
'Endemol' voor Tóth

HILVERSUM - Sylvia Tóth heeft er een jaar lang niks van geweten dat haar levenspartner Cor Boonstra een groot pakket aandelen had gekocht van mediabedrijf Endemol, waar zij lid was van de raad van commissarissen.

Boonstra, die wordt beschuldigd van handel met voorkennis in aandelen Endemol, kocht de aandelen ter waarde van een half miljoen euro (1,1 miljoen gulden) begin maart 2000.

Op dat moment dacht hij dat Endemol binnen vier of vijf maanden zou worden overgenomen door World Online van Nina Brink. Daardoor zou de koers van het aandeel Endemol fors doorstijgen en zou hij een klapper kunnen maken.

Maar op 17 maart 2000 vernam Boonstra via de pers dat Endemol zou worden overgenomen door de Spaanse telecom-gigant Telefónica. De maandag daarop verkocht hij de aandelen Endemol met een winst van bijna 50 procent.

Dat vertelde Boonstra, die vandaag afscheid neemt als president-directeur van Philips, gisteravond in het tv-programma Barend & Van Dorp op RTL4.

Boonstra vertelde Tóth niks over zijn handel met aandelen Endemol. Ten eerste omdat hun relatie op dat moment op een laag pitje stond, ten tweede omdat zij onderling nooit over hun eigen financiële belangen spraken, aldus Boonstra.

"Er was dus geen sprake van handel met voorkennis", aldus Boonstra, die wel zei dat hij de transactie "niet had moeten doen".

Begin maart van dit jaar, dus pas een jaar na de bewuste handel, kreeg Boonstra volkomen onverwachts een brief van de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE). In deze brief werd hij opgeroepen voor een gesprek met de STE over vermeende handel in voorkennis, hetgeen strafbaar is.

Na een gesprek met STE-voorzitter Docters van Leeuwen had Boonstra "een goed gevoel." Maar terwijl hij een paar dagen later voor Philips in Brazilië was, kreeg hij telefonisch te horen dat de STE bij het openbaar ministerie aangifte had gedaan tegen Boonstra.

"Je hebt echt het gevoel dat je een misdaad hebt gepleegd, en dat is absoluut niet zo", aldus Boonstra.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.