[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Mannen hebben tunnelvisie

Ongeacht de maatschappelijke ontwikkelingen zullen vrouwen altijd meer ontevredenheid tonen dan mannen. En dat is logisch, want vrouwen hebben letterlijk en figuurlijk meer (om voor te) zorgen.

Zij staan als een politieagente op een druk kruispunt en moeten al het aankomend verkeer in goede banen leiden: de kinderen moeten gezond gevoed, goed aangekleed en voorbereid naar school, sociale contacten moeten onderhouden worden, terwijl zij ook fit genoeg moeten zijn om hun partner aan zijn trekken te laten komen. Bovendien heeft de vrouw zoveel oog voor details dat zij het kleinste gevaar op afstand ziet en het als haar taak beschouwt om ongelukken te voorkomen. Tussen alle bedrijven door wil zij haar eigen geestelijke ontwikkeling bevorderen zonder dat dit ten koste gaat van de mensen van wie zij houdt.

De man daarentegen heeft maar één zorg: genoeg geld binnenhalen zodat de rekeningen op tijd kunnen worden betaald. Als hij met zijn werk zichzelf verbetert ten opzichte van andere mannen en daarmee algehele bewondering en erkenning in de wacht sleept, dan kan zijn gevoel van tevredenheid niet meer stuk. Het geheim van mannelijke tevredenheid is gelegen in het feit dat hij tunnelvisie heeft.

uit De Telegraaf-i van zaterdag 14 april 2001

Mannen gelukkiger dan vrouwen

RIJSWIJK - Hoewel de samenleving de afgelopen jaren is 'gefeminiseerd', geven mannen vaker aan gelukkig te zijn dan vrouwen. Van de mannen zegt 75 procent 'een beetje tot erg' gelukkig te zijn, tegen 66 procent van de vrouwen. Onderzoek door Nipo in opdracht van de Volkskrant laat verder zien dat bijna een kwart van de ondervraagde vrouwen aangeeft 'tussen geluk en ongeluk' te zitten, terwijl 16 procent van de mannen dat zegt.

Uitsluitsel over de achtergronden daarvan geeft de enquête onder 1200 Nederlanders niet. Wel blijkt eruit dat vrouwen veel meer moeite hebben met de gegroeide onveiligheid op straat. Ook veronderstellen de onderzoekers dat twijfel en onzekerheid bronnen van ongeluk zijn.

Afgezien van alle winst heeft de emancipatie voor vrouwen veel onzekerheid gebracht, wordt in het onderzoek gesteld. Ook het ongeluksgevoel van jongeren is volgens het Nipo hieraan gerelateerd. Zij hebben te lijden van "overvloedige keuzemogelijkheden van de moderne maatschappij".

Jongeren tot 24 jaar zijn het vaakst ongelukkig. Het geluk piekt bij mensen tussen de 25 en 34 jaar oud: 78 procent is gelukkig. Vervolgens vlakt de curve weer af, richting midlife crisis en vervolgens pensioen.

De belangrijkste reden voor geluk is gezondheid, geven de respondenten aan. Het fenomeen liefde komt op de tweede plaats en is voor alle leeftijdgroepen even belangrijk. Jongeren en 65-plussers ondervinden de meeste tegenslag in de liefde.

Ook veiligeid en vrijheid zijn belangrijk voor het geluksgevoel. Als puntje bij paaltje komt, kiezen mannen (52 procent) voor vrijheid, vrouwen (63 procent) voor veiligheid. Gelovigen, lager opgeleiden en ouderen hangen het meest aan veiligheid.

Zogenoemde babyboomers (35-54 jaar) tonen zich het meest materialistisch, jongeren to 34 jaar het minst. Toch kiest 34 procent van de jongeren voor het grote geld als hen de keuze wordt geboden tussen een prijs van 1 miljoen gulden en een ontmoeting met de liefde van je leven. Mannen kiezen vaker voor het winnen van geld dan vrouwen.

 

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.