[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Vrouwen zijn gewaarschuwd

Peter E. uit Heerlen mag dan een strafblad hebben wegens vrouwenoplichting; de meeste mannen zijn oplichters zonder ooit wettelijk tegen de lamp te lopen. Immers, het is de man eigen om meer te beloven dan hij ooit waar kan maken. Een klein beetje mannelijke poeha, opschepperij en charme is een natuurlijk ritueel bij het veroveren van de vrouw; en dient derhalve met een begripvolle knipoog te worden ontmoet. Maar het leeuwendeel van zijn pocherij is geestelijk net zo schadelijk, zo niet schadelijker, als de 50.000 gulden waarmee Marita G. de (huwelijks)boot is ingegaan.

Mijn vroegere studie genoot Klaas B. paaide Heleen onder het valse voorwendsel dat hij naar Frankrijk zou emigreren omdat 'wonen in een zonnige klimaat' haar droom was. Ook deed hij voorkomen alsof hij een carrièrebeest was, sportief leefde en in haar de moeder van zijn kinderen zag.

Eénmaal getrouwd bleek hij lui, onbeweeglijk en homofiel. Vrouwen zijn hierbij gewaarschuwd en hanteer het motto 'check, check, doublecheck'. Ik heb het wel eens eerder gezegd, maar niet vaak genoeg: vertrouwen is leuk, controle is beter.

uit De Telegraaf van woensdag 4 april 2001

Bruidegom blijkt oplichter

HEERLEN/EMST - De 47-jarige bruidegom Peter E. uit Heerlen is door de politie ontmaskerd als een ordinaire beroepsoplichter. De man trad afgelopen weekeinde als een ware vorst in het huwelijk met Marita G. Maar hij blijkt zijn rekeningen niet te kunnen betalen omdat hij geen rooie cent bezit en alleen maar schulden heeft.

Politiezegsman Bert Boosten spreekt van een trieste zaak, temeer omdat de bruid totaal niet wist wat voor vlees zij in de kuip had. Zij is na de arrestatie van haar kersverse echtgenoot volledig ingestort. De 38-jarige vrouw zag haar droom als een zeepbel uiteenspatten en heeft direct ontbinding van het huwelijk gevraagd.

"Ik ben compleet geruïneerd", aldus Marita G. gisteren in snikken uitbarstend. "Een grote doffe ellende. Ik heb zelfs geen geld meer om eten voor mijn vier kinderen te kopen. Ik hield zoveel van die man. Het is al de tweede keer dat ik ben belazerd. Maar dit komt nooit meer goed." De Limburgse heeft zelf ook aangifte bij de politie gedaan. Ze kende E. sinds augustus vorig jaar. "Het was liefde op het eerste gezicht."

Peter E. bestelde de trouwringen, de bruidsjapon en alles wat maar bij een huwelijk komt kijken op rekening. Met allerlei smoesjes wist hij het vertrouwen van de leveranciers te winnen. De schade wordt voorzichtig geschat op zo'n halve ton.

Inmiddels hebben tien gedupeerden, waaronder de bruidsfotograaf, de bloemist, de muziekband, de juwelier, de cateraar, de hotelier en het taxibedrijf aangifte gedaan. Zij vrezen dat zij stuk voor stuk naar hun centen kunnen fluiten. Maar de politie verwacht dat de wachtlijst met slachtoffers nog danig zal groeien. Volgens de zegsman is Peter E. al vaker veroordeeld wegens oplichting.

De kerkelijke inzegening vond afgelopen vrijdag plaats in kasteel Canneburg in Vaassen bij Apeldoorn. Het bruidspaar werd in een limousine van Heerlen naar Vaassen gereden. E. bestelde ook taxi's voor de gasten. Het huwelijksfeest met zo'n 50 genodigden werd uitbundig gevierd in partycentrum Schaveren te Emst.

Directeur Eric van der Schoot van het partycentrum is voor vele duizenden guldens het schip in te gaan. "Het was keigezellig", zegt hij. "Ze hebben hier allemaal een koningsmaal genuttigd. Vrijdag nog werd ik gebeld door een bloemist uit Limburg dat het bruidsboeket niet was opgehaald. Even later door een juwelier die argwaan had gekregen. Mijn zesde zintuig zei me, komt dat nog wel goed? Peter E. vertelde me dat hij een hotel in Oostenrijk bezat en dat hij ernstig ziek is. Hij had nog maar een half jaar te leven. Je gelooft zo'n man. Maar de muzikanten waren ook niet betaald, terwijl dat wel de afspraak was. Hij zou de volgende dag komen betalen. Mooi niet. Zijn creditcard, die hij achterliet, was helemaal leeg."

Van der Schoot wist afgelopen weekeinde de bruidegom in het hotel bij zijn kladden te grijpen en belde de politie. "We staan machteloos", vervolgt hij. "De toeristen blijven massaal weg in verband met de mkz. Dit kan er nog wel bij. We hebben het hier al hard te halen."

 

 

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.