[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Huishouding voor losers

Het is de opwaardering van de maatschappelijke positie van de vrouw die ervoor heeft gezorgd dat officieel huishoudkundig werk in de prullebak is verdwenen.

Natuurlijk, ook vandaag de dag zijn er zwarte en witte werksters, wat niets zegt over hun huidskleur. Maar, zij zijn onzichtbaar geworden en dat zullen ze blijven. Als ze er al zijn, dan komen ze voor een ochtend hier of een middag daar. Alleen, waarom zou je iemand inhuren als je al dat stomme werk zelf kunt doen. Zelfs de tweeverdieners maken keurige afspraken: zij doet de was, het stofzuigen en de bedden; hij doet de boodschappen, het koken en het wegzetten van de vuilnisbakken.

Niemand praat over het huishouden, want er is niets interessants over te melden. Huishoudelijke taken zijn eentonig en weinig verheffend. Iedereen doet zijn huishoudelijke plicht en als het werk gedaan is, wordt het zo snel mogelijk vergeten om de volgende dag te ontdekken dat het hele circus opnieuw kan beginnen. 's Avonds komt de magnetron-pizza op tafel en vader struikelt over het speelgoed van de kinderen wat niemand opruimt. Alles wat met het huishouden te maken heeft is in waarde gedaald. De enkele reclamespotjes die een vrouw laten zien die vol overgave met Andy de keukenvloer dweilt, werkt een ieder op de lachspieren.

Huishouden is voor 'losers¹ en gedegradeerd tot een onpersoonlijk en noodzakelijk kwaad. Niemand wil meer huishoud(st)er zijn. Daar voelt de moderne Nederlander zich te goed voor.

uit De Telegraaf-i van woensdag 28 maart 2001

'Huishouden wordt in
toekomst uitbesteed'

AMSTERDAM - De huisvrouw of de huisman is een uitstervend ras: huishoudelijke taken worden in de toekomst steeds vaker uitbesteed. Het internet gaat een veel grotere rol spelen bij het doen van dagelijkse boodschappen. Dat zijn enkele conclusies uit een onderzoek onder 18 tot 40-jarigen, in opdracht van de Huishoudbeurs in Amsterdam.

Volgens het onderzoek, uitgevoerd door IBT Marktonderzoek, denkt zo'n 30 procent van de ondervraagden dat in het jaar 2015 iedereen een hulp in de huishouding heeft. Dat zal dan onder meer zijn in de vorm van een 'personal assistant', die dagelijkse zaken regelt. Niet alleen laten we meer over aan deze menselijke hulpjes, de techniek neemt nog meer werk uit handen, zo staat in het rapport.

De meerderheid (57 procent) van de ondervraagden verwacht dat over 15 jaar alle winkels dag en nacht geopend zijn. Van de ondervraagden denkt 46 procent dat de meeste boodschappen tegen die tijd via het internet worden gedaan en worden bezorgd.

Naast alle nieuwe ontwikkelingen, blijven sommige tradities gehandhaafd, denken de ondervraagden. Zo denkt 79 procent dat de gezamenlijke avondmaaltijd een belangrijk moment van de dag blijft. Gezamenlijk eten betekent echter niet gezamenlijk koken: in 2015 is de kant- en klare maaltijd vrijwel dagelijkse kost, zo staat in het onderzoek.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.