[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Vergelijkend warenonderzoek

Voor de uitkomst van dit onderzoek is een aantal verklaringen mogelijk: de onderzoeker is zelf manueel therapeut, hij is getrouwd met een manuele therapeute, hij is net gescheiden van een huisarts, de vereniging voor manuele therapie heeft het onderzoek gefinanceerd, de fysiotherapeuten hadden zelf last van nekkklachten of de huisartsen hebben gedurende hun begeleiding gesuggereerd dat de klachten van de patient 'psychisch' waren.

Wetenschappelijke onderzoeken naar effecten van behandelingen zijn op het eerste oog interessant, maar het grote probleem is dat appels met peren vergeleken worden. Immers, de toegepaste 'techniek' is nooit los te zien van de behandelaar. Laat twee huisartsen hetzelfde hoofdpijnpoedertje voorschrijven aan een identieke tweeling volgens hetzelfde protocol en het resultaat zal toch verschillen al was het alleen al omdat de ene huisarts 'charismatischer' is dan de andere.

Vergelijken geeft altijd een verschil. Maar, de vraag waarom ook de huisarts na een jaar kan bogen op een succespercentage van 56% is nog steeds niet beantwoord.

uit De Telegraaf van dinsdag 13 maart 2001

Manueel therapeut favoriet bij nekklachten

Van onze medische redactie - AMSTERDAM, dinsdag

Mensen met nekklachten kunnen zich beter door een manueel therapeut laten behandelen dan door een huisarts of fysiotherapeut. De therapie is effectiever en bovendien op de lange duur goedkoper. Dat blijkt uit onderzoek van Jan Hoving, onderzoeker bij de Vrije Universiteit Amsterdam.

Tijdens de studie werden gedurende anderhalf jaar 183 patiënten gevolgd die zonder aanwijsbare oorzaak last van hun nek hadden. Op basis van toeval werden de patiënten ingedeeld bij de huisarts, de fysiotherapeut of de manueel therapeut.

De begeleiding van de huisarts bestond uit het geven van geneesmiddelen en voorlichting. De fysiotherapeut richtte zich op massage en oefentherapie en de manueel therapeut maakte de nek los met specifieke mobilisatietechnieken.

Na zeven weken werden de resultaten van de verschillende behandelingen vergeleken. In de groep van manuele therapie was 70 procent van de patiënten hersteld, in de groep fysiotherapie 51 procent en in de huisartsgroep 36 procent. Na twaalf maanden waren de herstelpercentages 72 procent, 63 procent en 56 procent.

Hoving keek niet alleen naar het effect van de behandeling maar tevens naar de kosten. In de periode van twaalf maanden bedroegen die voor manuele therapie 989 gulden, voor fysiotherapie 2868 gulden en voor de huisartszorg 3272 gulden.

 

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.