[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Controleer de controleurs

Nederlanders houden ervan om elkaar in de gaten te houden. En wil je het legitiem maken dan noem je het gewoon 'kwaliteitscontrole'. Niemand is immers tegen het bewaken van goede kwaliteit ongeacht het soort product.

Dit keer is het 'product' onderwijs aan de beurt. Inspecteurs zijn van plan om kwaliteitskaarten te publiceren waarop ouders van toekomstige leerlingen kunnen lezen hoe scholen scoren, op bijvoorbeeld netheid, gemiddelde schoolpresaties (CITO-toetsen), doorstroming naar hoger onderwijs en lesprogramma's.

Wat mij betreft gaat deze kwaliteitscontrole niet ver genoeg. Wil je als consument echt een compleet beeld hebben van een school, dan moet je iedere leraar individueel toetsen op werkervaring, emotionele intelligentie, inhoudelijke kennis, sociale vaardigheden, geestelijke gezondheid en natuurlijk leiderschap. Ook is het nodig om een karakterschets te hebben van het doorsnee-gezin dat zijn kind op die school heeft zitten.

Die gezinnen worden immers later de na-schoolse 'speeltuintjes' van uw eigen kinderen. Wat zeker niet mag ontbreken is een meting van het 'pestgehalte' op iedere school en hoe effectief het anti-pestbeleid is. Bovendien moet ook een kwaliteitscijfer toegekend worden aan de onderlinge relaties van de leraren aangezien zij de algehele sfeer in de school bepalen.

En last but not least: ook de kwaliteitscontroleurs moeten worden beoordeeld op de kwaliteit van hun beoordelingsvermogen. Dat karweitje wil ik wel voor mijn rekening nemen.

uit De Telegraaf-i van zaterdag 10 maart 2001

Ouders krijgen
kwaliteitskaart basisscholen

Van onze onderwijsredactie - ARNHEM, zaterdag

Ouders die een geschikte basisschool zoeken, krijgen vanaf 2003 een beter overzicht van de onderwijsinspectie. Per school komt er een zogenoemde kwaliteitskaart. Als het aan de inspecteurs ligt, worden ook de cito-scores van de basisscholen hierop vermeld.

De kaarten zijn korte beschrijvingen per school, die al bestaan in het voortgezet onderwijs. Op de kaarten is onder meer bovendien te vinden wat de school aan extra's biedt, hoeveel leerlingen er zijn en op welke vervolgopleidingen zij terechtkomen.

Hoewel bekend is dat de meeste ouders kiezen voor de dichtstbijzijnde basisschool, vond de inspectie dat de huidige informatie tekort schiet. Deze verschilt nu namelijk per school, waardoor een onderling vergelijk niet in één oogopslag mogelijk is.

Al vorig jaar begon de inspectie de eigen, oorspronkelijk interne rapporten over de basisscholen op internet te zetten. Deze klus is naar verwachting pas eind 2002 voltooid. Dan moeten ook de uittreksels op tafel liggen, in de vorm van de nieuwe kwaliteitskaarten.

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.