[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Kwakzalvers zijn aardig

Hoe is het mogelijk dat mensen zonder opleiding als arts, verpleger of psycholoog hun gang kunnen gaan? Natuurlijk, met valse getuigschriften kom je een heel eind. En wie de kunst verstaat om de kunst van het dokteren goed af te kijken, zoals Sean R., is al gauw niet te onderscheiden van zijn bonafide collega¹s.

Maar, het succes van echte (!) kwakzalvers is vooral toe te schrijven aan hun hoge graad van sociale intelligentie. Zij zijn beminnelijk en voorkomend in de omgang en tonen dikwijls tegenover patiënten veel geduld, betrokkenheid en invoelend vermogen. Wat zij aan formele kennis missen, compenseren zij door extra veel aandacht te geven aan de mens in nood. En de patiënt is hier, begrijperlijkerwijs, gevoelig voor.

Immers, de reguliere hulpverlener heeft meestal alleen nog maar tijd om een recept uit te schrijven. Het terugdringen van kwakzalverij in de gezondheidszorg is dus niet alleen te realiseren door zorgvuldigheid te betrachten bij controle van vakbekwaamheid en de wettelijke bescherming van beroepen als operatie-assistent, psychotherapeut of diëtist.

Gediplomeerde hulpverleners kunnen nep-figuren overbodig maken door hun patiënten een menselijke behandeling te geven.

uit De Telegraaf van woensdag 7 maart 2001

Nep-arts werd gezocht in VS

door Joost de Haas en Johan van den Dongen
NEW YORK, woensdag

De gearresteerde Amerikaan die als volkomen ongediplomeerde assistent-chirurg vier jaar lang de operatiekamers van Nederlandse ziekenhuizen onveilig maakte, is de beruchte Sean Eireann R. De Amerikaanse justitie had al sinds juni 1997 een prijs staan op het hoofd van de 33-jarige kwakzalver.

Sean R. heeft volgens de Amerikaanse justitie op basis van valse diploma's vele banen gehad in de medische wereld. Zo deed hij zich onder meer voor als dokter, verpleegkundige en technicus. Hij staat bij de US Marshals Service te boek als iemand met 'vele contacten in de Verenigde Staten en overzee'.

De fop-arts vestigde zich in 1997 in Amsterdam, nadat hij in Amerika was ontmaskerd en naar Aruba vluchtte om zijn praktijken enige tijd voort te zetten.

Met behulp van vervalste diploma's en getuigschriften lukte het de doe-het-zelver om zich bij drie Amsterdamse ziekenhuizen binnen te praten. Zo verkleedde hij zich als medicus in het VU, het Boven-IJ en het Slotervaart-ziekenhuis, waar hij in januari een maandcontract kreeg op basis van 'een stapel indrukwekkende papieren over zijn opleiding en ervaring'. Na drie weken stuurde het Slotervaart-ziekenhuis hem weg, omdat hij geen tewerkstellingsvergunning voor ok-werk kon overleggen.

Desondanks stond R. te boek als vakbekwaam. "De verbazing was groot toen dit nieuws over de arrestatie bekend werd. Hij werkte volgens de ok-medewerkers heel goed. Het staat als een paal boven water dat hij werkervaring had", vertelt R. Buijze van het Slotervaart-ziekenhuis.

Buijze stelt dat het ziekenhuis tijdens het controleren van de diploma's 'aan alle verplichtingen heeft gedaan die je redelijkerwijs mag verwachten'. "Zijn diploma's en papieren maakten een buitengewoon betrouwbare indruk. En we konden hem goed gebruiken, in deze tijd van personeelstekort in operatiekamers."

Dat R. zo gemakkelijk de Amsterdamse ziekenhuizen bij de neus kon nemen, dankte hij ook aan het 'gelijkstelling-certificaat' dat hij had losgepeuterd bij de Vereniging van Ziekenhuizen. Dit certificaat geldt in ons land als bewijs van vakbekwaamheid.

Ruud Huisman van de Vereniging van Ziekenhuizen was gisteravond niet in de gelegenheid om na te trekken of er inderdaad een certificaat aan R. is afgegeven. "Maar als de ziekenhuizen dat verklaren, ga ik ervan uit dat we van deze man een kopie van een diploma hebben gekregen, waarvan ik nu niet kan zeggen of die kopie in de haak was. Voor de zekerheid vragen we de ziekenhuizen altijd of ze nog een praktijktoets doen", aldus Huisman, die beklemtoont dat er voor het uitoefenen van het vak van operatie-assistent geen diploma nodig is. "Het is geen beschermd beroep; in feite mag iedereen het uitoefenen. In de praktijk vragen ziekenhuizen wel om diploma's, omdat ze hun verantwoordelijkheden hebben."

Sean R. zit inmiddels in een justitiecel in Amsterdam, in afwachting van de uitlevering waar de Amerikaanse autoriteiten om hebben gevraagd. R. liep tegen de lamp doordat hij zijn boetes wegens verkeersovertredingen niet betaalde. Toen het Justitieel Incassobureau die boetes wilde innen, bleek dat er een internationaal opsporingsbevel tegen hem was uitgevaardigd wegens fraude.

 

 

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.