[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Nederlanders zijn viespeuken

Uit dit nieuws zou je kunnen opmaken dat Nederlanders door omstandigheden gedwongen zijn om hun rotzooi op straat te gooien. Immers, mensen zijn vaker en langer onderweg, er zijn meer verpakkingsmiddelen en er zijn te weinig legale stortplaatsen.

Maar de waarheid is anders; Nederlanders zijn van zichzelf viespeuken. En dan heb ik het niet alleen over de gemiddelde student die van het woord metamorfose een heel nieuw begrip heeft gemaakt door het gefinancierde mooie huisje van pa (mooie investering!!!) in één maand te veranderen in een afzichtelijke kotsbak. Nee, ook de gemiddelde burger maakt er binnenshuis een potje van: de verharde snotballetjes sieren het loshangende behang, de modder van buiten is geimpregneerd op de sofa en de boekenkast ziet eruit alsof er net een allesverwoestende explosie is geweest.

In de jaren '60 van de vorige eeuw werd het woningbouwers verplicht om een badkamer uit te rusten met een douche. Vanaf die tijd is het met de persoonlijke hygiene van de Nederlander ietsjes beter gegaan. Maar er zijn nog hele provincies in ons kikkerland die nog nooit gehoord hebben van okselfrisheid, zonder gene (ook bij de tandarts) uit hun mond stinken en er bij lopen alsof zij liever geassocieerd worden met verwaarloosde straatzwervers.

Alleen de ramen zijn netjes gezeemd zodat het voor de buitenwacht tenminste lijkt alsof alles op orde is.

uit De Telegraaf van donderdag 1 maart 2001

Nederlander dumpt troep
massaal in bossen en parken

door Annemiek Paping - AMSTERDAM, donderdag

Nederlanders blijken grote viezeriken. In toenemende mate gebruiken we onze bossen, parken en bermen als stortplaats voor huishoudelijk en bedrijfsafval.

Behalve vuilniszakken, bouw- en sloopafval, tuinafval en autobanden wordt ook steeds vaker gevaarlijk chemisch afval zoals accu's, olie en asbest(houdend) afval aangetroffen. In bijna tien procent van de illegale stortingen gaat het om ernstig milieubelastende stoffen.

Controle

De Stichting Nederland Schoon maakt zich zorgen over deze ontwikkeling en vindt dat strenger moet worden gecontroleerd op het illegaal dumpen van afval. De boetes moeten bovendien fors omhoog.

Onderzoek van Rijkswaterstaat in Overijssel wijst uit dat het ruim 40 procent van het illegaal gestort afval bestaat uit zakken huisvuil, 13 procent is bouw- en sloopafval, 13 procent huisraad, 7 procent autobanden 9 procent gevaarlijk afval en 9 procent 'overig'.

Het schoonmaken van openbare ruimten kost de gemeenten jaarlijks zo'n 550 miljoen gulden. Voor het schoonhouden van de bermen langs de rijkswegen nog eens 15 miljoen per jaar extra nodig.

Een toenemende gemakzucht, een overdaad aan verpakkingen, de afwezigheid van een sociale norm op dit gebied en meer 'consumptie onderweg' worden gezien als belangrijkste oorzaken van het storende vervuilingsgedrag van de Nederlanders.

Straf

"De politie zou het illegaal storten van afval niet langer moeten gedogen, maar juist bestraffen", vindt Mariëlle van Aggelen, directeur van de Stichting Nederland Schoon.

"Uit het lik-op-stuk-beleid tijdens een pilotcampagne langs onze snelwegen en in Dordrecht blijkt dat mensen die worden bekeurd, dit in essentie wel terecht vinden. Wij leiden daaruit af dat het probleem zwerfafval leeft, maar dat het mensen toch niet weerhoudt om afval weg te gooien.

Die mentaliteit moet om. Daarom streven we ook naar juist geplaatste afvalbakken en ondersteunen we lokale opruimacties. Want als het ergens eenmaal schoon is, wordt de drempel om zomaar je afval weg te gooien toch hoger."

 

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.