[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Clownerie als genezing

Wie geld over heeft en het aan een goed doel wil schenken, die mag het wat mij betreft overmaken aan de Stichting Cliniclowns. De opkomst van deze lach-therapeuten juich ik van harte toe; en elk ziekenhuis mag er op trots op zijn een cliniclown in huis te hebben. Want, elk kind die een ernstige ziekte onder de leden heeft, verdient het om door zijn tranen heen aan het lachen gemaakt te worden.

Waarom de cliniclowns alleen voor kinderen worden ingehuurd is mij een volstrekt raadsel. Ook volwassenen kunnen door het ziek-zijn de ernst-virus oplopen en als de somberheid al te zwaar wordt, dan kan die negatieve stemming zelfs de genezing afremmen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat ieder ziek mens, ongeacht leeftijd, sneller opknapt als hij in staat is om zijn gemoed een 'lift' te geven.

In mijn eigen psychologische praktijk benader ik ieder van mijn (psychische zieke) patiënten met een glimlach en als het even kan, komt ook in mij de clown naar buiten. Voor een depressieve man heb ik vandaag een 'toneelstukje' opgevoerd hoe hij als een moegestreden zoutzak, levensloos hangend in de stoel, zijn hele familie voor zijn karretje heeft weten te spannen. Hij moest niet alleen hardgrondig lachen, maar zag voor het eerst zijn eigen ziektewinst. Lachen is niet alleen gezond, maar geeft altijd meer perspectief.

uit De Telegraaf van dinsdag 27 februari 2001

Lachen is gezond

Je bent nog geen tien jaar en al heel erg ziek waardoor je allerlei pijnlijke behandelingen moet ondergaan. Een clown kan dan wonderen doen. De Stichting CliniClowns is een professionele organisatie met een eigen opleiding en betaalde krachten, die in tal van kinderziekenhuizen minimaal één keer per week zieke kinderen vermaken.

Lachen is gezond en dat brengen de CliniClowns in praktijk. Op dit moment zijn er 39 clowns in dienst, werkzaam in 8 academische en 23 algemene ziekenhuizen. CliniClowns Nederland streeft het komende jaar naar een verdubbeling van het aantal clowns en dat kost natuurlijk veel geld. Omdat de stichting zichzelf moet bedruipen organiseert het Amstel Hotel al een paar jaar achter elkaar een benefietavond.

Directeur van het Amstel Hotel, Christian Beek, vindt het werk van de CliniClowns zo belangrijk dat hij ook dit jaar weer alle kosten voor deze avond op zich heeft genomen met steun van de Mulberry Compagny en het mode-paar John en Vera Hartman.

Het geld moest vooral komen uit de veiling en die taak rustte op de schouders van Max Hemelraad, veilingmeester bij veilinghuis Sotheby's. Voor de weekendtripjes hoefde hij niet veel moeite te doen maar voor een verzorgde dag zeilen à raison van ƒ250.- p.p., gaf vrijwel niemand thuis.

Voor de geveilde lingeriesetjes liep niemand warm. Zelfs op twee aandeelhoudersstoelen in de Arena of een stoel van ontwerper Jan des Bouvrie werd niet echt fors geboden. Alleen het diner voor acht personen, aan huis verzorgd door Edwin Kats, chef de cuisine van 'La Rive', ging voor het topbedrag van ƒ20.000.- weg.

De altijd enthousiaste acteur Peter Faber, die de CliniClowns al jaren een warm hart toedraagt, probeerde het eindbedrag nog wat op te vijzelen door zichzelf in de aanbieding te gooien: anderhalf uur optreden voor ƒ9000.-. Maar ondanks zijn genereuze aanbod werd het streefbedrag van ƒ200.000.- helaas niet gehaald.

De veiling kwam, mede door de steeds ad rem reagerende veilingmeester Hemelraad, toch nog op een totaal van ƒ165.000.- dat na afloop kon worden overhandigd aan de voorzitter van de Stichting CliniClowns, Joop Daalmeijer en de kinderoncoloog van het Emma kinderziekenhuis, prof.dr. Tom Voûte.

 

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.