[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Uitdaging en humor

In het Engels noemen ze het ‘kissing up to your boss’. In het Nederlands noemen we het laagdunkend ‘schoenenlikkerij’. Maar, welke naam je het beestje ook geeft, Petra Heskell heeft gelijk: flirten is de perfecte methode om aardig gevonden te worden, samenwerking te bevorderen, en hogerop te komen. Het vermogen om anderen gunstig te stemmen wordt ook wel de ‘essentie van emotionele intelligentie’ genoemd.

Sommige mensen zijn natuurlijke Don Juans of Marilyn Monroe’s. Maar, gelukkig is flirten een vaardigheid die zelfs de ergste sociale krukken zich eigen kunnen maken. In mijn eigen ‘provocatieve stijl’ van hulpverlening maak ik ook dankbaar gebruik van flirtprincipes. In de psychologische praktijk zijn patiënten namelijk veel bereidwilliger om te veranderen wanneer je een combinatie van humor en uitdaging gebruikt.

Toen laatst een vrouw heel verdrietig vertelde dat haar man, na 26 jaar huwelijk, haar had verlaten, zei ik met een knipoog: “Hoe heb je hem dan weggejaagd?” Door haar tranen heen verscheen niet alleen een glimlach, maar ook had zij een gewillig oor om haar versleten verleidingskunst uit te kast te halen. Nu, vijf weken later, zit hij alweer bij zijn gezin aan tafel. Het boek Flirt Coach kan ik van harte aanbevelen.

uit De Telegraaf-i van zaterdag 24 februari 2001

Flirten met baas goed voor carrière

AMSTERDAM - De beste manier om hogerop te komen op je werk is verleidelijk glimlachen naar de baas. Volgens Petra Heskell, schrijfster van het boek 'Flirt Coach', is dit een snellere weg naar promotie of salarisverhoging dan strijden met collega's.

"Glimlachen, oogcontact maken en strooien met complimentjes verhogen niet alleen de kans op een hogere functie, het maakt je ook aantrekkelijker, waardoor iedereen in je buurt wil zijn", zegt Heskell.

Volgens de Britse schrijfster, die ook directeur is van een flirtschool in Engeland en workshops geeft over deze verleidingskunst, werkt de tactiek omdat je op deze manier anderen aansteekt met de tevredenheid over jezelf. "En wie zich goed voelt staat meer open voor suggesties en vernieuwingen."

Volgens Heskell kan een gebrek aan dergelijke persoonlijke aandacht leiden tot isolementen, waardoor mensen op de werkvloer tegen elkaar gaan strijden voor promotie in plaats van samen te werken. "Flirten is een natuurlijke vaardigheid die een grote rol speelt in het leven. Het geeft niet alleen succes bij romantische relaties, maar het helpt ook het doel te bereiken dat je verdient", zo benadrukt Heskell de noodzaak van sjansen op het werk.

In haar boek geeft ze een aantal tips aan flirters in de dop. Zo wordt aangeraden jezelf te omgeven met dingen waarbij je je goed voelt en die je stimuleren en om vooral veel te lachen. Kijk televisieprogramma's en lees boeken die je aan het lachen maken en schrijf de leuke stukken op. En verder: "Geniet van je seksualiteit en gebruik je lichaam als gereedschap in de communicatie."

Potentiële flirters krijgen nog wel een waarschuwing: pas op dat je geen verkeerde signalen afgeeft en collega's de indruk geeft 'beschikbaar' te zijn. De beste manier om dit te voorkomen: flirt gewoon met iedereen.

 

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.