[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Poldermodel in oorlogstijd

Het welles-nietes-spelletje om een lippiercing roept herinneringen op van de dienstplichtige langharige hippies die in de jaren zeventig weigerden om naar de kapper te gaan. Ook toen werd er druk vergaderd tussen gewone soldaten, hun officieren en de militaire vakbond over klederdracht, gedragscode en omgangsvormen.

Wat moet het Nederlandse poldermodel wel niet opleveren als er ooit in ons land oorlog uitbreekt, vraag ik me in alle ernst af. Ik kan me maar één triest scenario voorstellen: de dienstdoende generaal sommeert de soldaten om hun tanks gevechtsklaar te maken waarop een groepje protesteert en zegt: 'De toon waarop u ons aanspreekt, is zo neerbuigend dat wij eerst een onderzoek eisen naar de extreem autoritaire en sadistische neigingen van het leidinggevend personeel voordat wij in actie komen.'

De dienstweigeraars worden in het gelijk gesteld, Nederland wordt onder de voet gelopen en de burgerij kan zich troosten met de gedachte dat wij onze overlegcultuur trouw zijn gebleven.

 

uit De Telegraaf-i van zaterdag 10 februari 2001

Lippiercing in leger mag

DEN HAAG - Militairen mogen een lippiercing dragen. Niet altijd, maar wel vaak. De 24-jarige militair van de landmacht die was voorgedragen voor ontslag, omdat hij zijn piercing niet wilde uitdoen, mag dan ook blijven. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie heeft dat gisteren gemeld.

,,De commandant van de militair heeft een fout gemaakt. Je mag een militair wel vragen om z'n piercing uit te doen. Eisen mag alleen als iemands veiligheid in het geding is, of als arbo-voorschriften daartoe dwingen.''

De man in kwestie is timmerman. Bij zijn werk is de piercing geen probleem. Zijn commandant had de soldaat gesommeerd de piercing uit te doen. De militair werd de wacht aangezegd toen hij na een schorsing nog steeds weigerde de piercing te verwijderen. Naar zijn mening zijn de regels niet eenduidig.

De militaire vakbond AFMP had gedreigd met een kort geding als de landmacht het ontslag zou doorzetten. Volgens de bond vormt een piercing geen bezwaar voor de werkzaamheden van een militair. Defensie meent echter dat er wel degelijk omstandigheden zijn waarin dat wel zo is, bijvoorbeeld op de stormbaan.


Uit de krant van donderdag 8 februari 2001

Lippiercing kost soldaat baan

door Roy Klopper

De Koninklijke Landmacht heeft een ervaren soldaat ontslagen omdat hij een piercing in zijn onderlip heeft laten zetten.

De militaire vakbond AFMP, die eerder succesvol actie voerde tegen een oorbellenverbod voor strijdkrachten, heeft er inmiddels bij staatssecretaris Van Hoof van Defensie op aangedrongen om het ontslag van de soldaat der genietroepen nog deze maand terug te draaien. Indien de bewindsman dit weigert, volgt een kort geding.

Soldaat der eerste klasse Roy Horst (24) uit Epe werd onlangs door zijn commandant gesommeerd om de nieuwe piercing uit zijn lip te verwijderen.

De door de wol geverfde militair, die de afgelopen jaren tot grote tevredenheid van zijn meerderen diende tijdens vredesoperaties in Bosnië en Kosovo, weigerde dit principieel. Het leger hanteert naar zijn mening geen eensluidende regels met betrekking tot sieraden.

Bovendien verklaart de Arbo-dienst van de landmacht in Harderwijk dat de timmerman zijn werk veilig kan uitvoeren met een afgeplakte piercing. Voorts voert de soldaat aan dat hij in het recente verleden bij andere eenheden binnen de landmacht wel kritiekloos een piercing in zijn wenkbrauw kon dragen. "Ze veranderen tussendoor zomaar de regels, er is geen touw aan vast te knopen", zo meent Horst.

Vanwege zijn weigering de piercing te verwijderen kreeg hij de maximale boete van 100 gulden opgelegd en werd hem tijdelijk de toegang ontzegd tot zijn kazerne in Wezep. Toen hij na zijn schorsing nogmaals weigerde om zijn sieraad uit te doen, kreeg hij ontslag wegens het negeren van een dienstbevel.

 

 

 

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.