[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Stilte aub

Lawaai is zo aanwezig in onze maatschappij dat de meeste mensen er niet eens meer erg in hebben. Auto's razen over de wegen, de radio wordt automatisch ingeschakeld en op elk kantoor zoemen computers op de achtergrond. De televisie blijft aanstaan, ook al wordt er niet naar gekeken en nergens kun je rondlopen zonder dat mensen met elkaar in gesprek zijn.

Muziek in winkels (muzac) is daarom zo ergerlijk omdat de luisteraar er geen enkele controle over heeft, net zo slecht voor de zenuwen als partners die vals fluiten, bezoekers die met hun lepeltje tegen het koffiekopje tikken of bouwvakkers die buiten met stoeptegels smijten.

In mijn praktijk komen steeds meer mensen die geestelijk uitgeput raken omdat zij aan over-stimulatie lijden. Zij hebben depressieve klachten, worden angstig in het sociale verkeer en zijn te moe om te werken. Voor de ondernemer is hier een gat in de markt: de rest-resort. Dit bedrijf biedt stilte en rust in een luxe omgeving tegen driehonderd gulden per dag en de patiënten zullen in files voor de deur staan. In een land als Nederland zal stilte net zo schaars worden als een veilige biefstuk.

 

Uit de krant van donderdag 8 februari 2001

Consument massaal tegen winkelmuziek

door Nolly Speijers

Consumenten willen geen muziek tijdens het winkelen. Dat blijkt uit de reacties op een oproep in De Telegraaf. Maar liefst 326 van de 375 lezers die reageerden keerden zich tegen zogenoemde 'muzak'.

"Het is in ons overvolle Nederland al bijna nooit meer stil, dring ons dan alsjeblieft niet ook nog eens volkomen overbodige muziek op als we boodschappen doen. Stop meteen met die herrie. Wij willen in alle rust kunnen winkelen", zegt het gros van onze lezers.

Slechts zes mensen zijn uitgesproken voorstander van winkelmuziek. De overige 43 vinden muzak alleen aanvaardbaar als die zacht is en op de achtergrond blijft. Maar de 326 tegenstanders vinden ook een zacht achtergrondmuziekje onaanvaardbaar. "Als wij muziek willen horen, dan zetten we thuis wel een cd op of gaan we naar een concert", schrijven zij.

De Stichting BAM (Bestrijding Akoestische Milieuvervuiling en Bescherming Akoestisch Milieu) ziet in de massale bijval een extra stimulans om door te gaan met de strijd. "Er moet ruimte komen voor de groeiende groep mensen die muziek in winkels belastend vindt", aldus BAM-voorzitter Lia Verhaar. De Stichting gaat zich nu sterk maken voor het realiseren van ten minste één muziekloze winkeldag per week.

 

 

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.