[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Toptalent verdient compliment

Mijn favoriete tv-programma is altijd Studio Sport geweest; niet alleen vanwege de aanstekelijke herkenningsmelodie, het fantastische camerawerk en de schitterende sportbeeden, maar ook vanwege de toptalenten die het sportnieuws brengen: Mart Smeets met zijn jongensachtige humor, Dionne de Graaff met haar prachtige stem en deskundige uitstraling en niet te vergeten de intelligente interviews van Annette van Trigt, de onbevangenheid van Daniëlle Overgaag en de heldere presentatie van Toine van Peperstraten.

Als dit soort vakmensen weglopen of overspannen thuis zitten, dan is de oorzaak duidelijk: een gebrek aan waardering van de leiding. Het is leuk als je goed verdient, maar werknemers hebben vooral behoefte aan erkenning en respect. Het feit dat Nederand zoveel opgebrande mensen telt, zou de veranwoordelijke 'bazen' eindelijk eens aan het denken moeten zetten. Iedereen heeft het tegenwoordig over de ondragelijke werkdruk. En toegegeven, de moderne maatschappij is complex en dus veeleisend.

Mensen raken echter niet van streek door hard werken, maar doordat zij alleen maar aandacht krijgen als het verkeerd gaat. Ook toptalenten zijn mensen en hebben knipoogjes nodig om zich op te laden. Jeroen Scheiffes, een goede kennis van mij, zegt altijd: één compliment is een cent, twee complimenten de lente en drie complimenten de rente.

 

Uit de krant van maandag 5 februari 2001

Leegloop Studio Sport
door verziekte sfeer

door Marcel Frost en Bert Dijkstra

Studio Sport kampt met ernstige problemen. Na het recente plotselinge vertrek van Annette van Trigt en Daniëlle Overgaag, kreeg Toine van Peperstraten vorige week de bons en zitten Dione de Graaff en Gio Lippens overspannen thuis.

Zoals deze krant zaterdag meldde moest ook Toine van Peperstraten met onmiddellijke ingang onder dwang opstappen.

Werkdruk
De sfeer is totaal verziekt en de presentatoren gaan ten onder aan de hoge werkdruk en het tekort aan personeel na het vertrek van onder anderen Overgaag en Van Trigt.

De bereidheid om elkaars diensten over te nemen, is helemaal verdwenen. Zo moest Journaal-lezer Jeroen Overbeek de afgelopen weken al regelmatig bijspringen als presentator van Studio Sport. Ook is er verdeeldheid door de enorme verschillen in salaris tussen toppers als Mart Smeets en de rest van de presentatoren.

Toine van Peperstraten begon als beeldbandredacteur bij Studio Sport, maar groeide door tot volwaardig presentator. Van Peperstraten: "Daar wil je op een gegeven moment waardering voor krijgen en dan heb ik het niet over het geld alleen. De relatie met de leiding was een zakelijke, schouderklopjes werden niet gegeven."

Fax-reactie
Tijdens de onderhandelingen met Martijn Lindenberg (hoofd sport NOS) over een nieuw contract, kreeg hij plotseling per fax te horen dat hij niet meer hoefde werken voor Studio Sport.

"Van Peperstraten heeft na diverse onderhandelingen schriftelijk zijn eindbod gemeld en de NOS heeft daar per fax op passende wijze op gereageerd. Over een eindbod valt namelijk niet meer te praten", zegt Martijn Lindenberg. Toine van Peperstraten zegt daarover dat het laatste bod van de NOS ver onder zijn verwachtingen lag.

"Kijk maar uit dat ze het in Wijk bij Duurstede niet zien", de woonplaats van Lindenberg, bijnaam Buffalo Bill, is een gevleugelde uitdrukking op de redactie van Studio Sport als er iets fout gaat. Lindenberg geeft leiding met harde hand en duldt geen tegenspraak. Ook zijn niet mis te verstane wijze om mensen terecht te wijzen, wordt hem niet in dank afgenomen.
Overspannen

Overspannen
Hoofdredacteur Gio Lippens en presentatrice Dione de Graaff zitten al geruime tijd overspannen thuis in verband met de verziekte werksituatie. Eerder vertrokken al Annette van Trigt, Daniëlle Overgaag, Hugo Walker en eindredacteur Maarten Nooter, allen na conflicten met Lindenberg.

Martijn Lindenberg ontkent de aantijgingen. "Er wordt hier geen schrikbewind gevoerd. Bij de vertrokken mensen gaat het om allemaal op zichzelf staande zaken die niets met elkaar te maken hebben. We hebben het over aflopende contracten of mensen die zwanger zijn. Als men mij daar ook nog verantwoordelijk voor wil maken."

Wat Van Peperstraten gaat nu gaat doen is niet bekend. Los van de affaire met Studio Sport begint hij deze week als presentator van een nachtprogramma op Radio 3.

 

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.