[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Het Máxima- dilemma

De meeste oplossingen voor het Máxima-dilemma zijn vermijdingstac-tieken. Sommigen schreeuwen dat prins Willem-Alexander afstand moet doen van de troon, terwijl anderen het typisch Nederlandse gedoogbeleid aanhangen: vader Zorreguieta wel laten komen, maar hem op de achtergrond laten figureren. Ook heb ik iemand horen zeggen: "Twee vieringen, één hier zonder familie en één daar en dan zoeken ze het maar uit."

Psychologisch gezien maken we echter een ernstige denkfout: niet wij, het Nederlandse volk en haar vertegenwoordigers hebben een probleem, maar de vader van Máxima. En een probleem wat je niet hebt, hoef je ook niet op te lossen. Het staat vast dat de 'schuldige' niet wil toegeven dat hij een probleem heeft en het kennelijk ook niet als zodanig ervaart. Dat is een bekend fenomeen bij psychopathische persoonlijkheden.

Maar dan nog, hoeven wij onszelf geen probleem aan te praten, tenzij wij de neurotische behoefte hebben om ons leven moeilijker te maken dan nodig is. En is vrees dat het die kant op gaat. Een probleem aantrekken dat van een ander is, geeft altijd ee noplossing die verkeerd uitpakt. En als er iemand het niet verdiend om slachtoffer te worden van onze complexen, dan is het Máxima. Als psycholoog is daarom mijn advies simpel: we maken er met prins Willem-Alexander en Máxima een mooi feest van en vader Z. komt er gewoon niet in.

 

Uit de krant van donderdag 1 februari 2001

Prins en Máxima voor het
eerst in het openbaar

Omringd door prins Willem-Alexander, prins Constantijn en een lid van de hofhouding betreedt Máxima Zorreguieta het Stedelijk Museum in Amsterdam om een receptie ter ere van de 63e verjaardag van koningin Beatrix bij te wonen.

Voor het eerst verschenen Willem-Alexander en zijn Argentijnse vriendin gisteravond gezamenlijk in het openbaar sinds de eerste berichten over hun relatie in de zomer van 1999. Máxima's aanwezigheid komt in een week waarin een mogelijk huwelijk opnieuw tot commotie in politiek Den Haag leidde.

De jarige Koningin had een reeks van intimi uitgenodigd om de tentoonstelling De Voorstelling in het museum te bekijken die zij persoonlijk heeft samengesteld. Prins Claus was er vanwege zijn zwakke gezondheid niet bij.

De populariteit van koningin Beatrix is de laatste jaren gestegen. Ruim 41 procent van de bevolking vindt dat zij in positieve zin is veranderd, zo wijst een onderzoek van bureau Opinieland in opdracht van de omroep SBS6 uit. De koningin staat tweede in deze peiling; prins Willem-Alexander eindigde als eerste. In totaal 78 procent van de ondervraagden meent dat onze vorstin binnen vijf jaar moet aftreden.

 

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.