[advertentie]

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
www.wijnbergonline.nl

Jeffrey Wijnberg:
Beleefdheids- trainingen

Het geblaf om meer vrije hondenuitlaat- plekken is typisch voor de 'baasjes'. Zij proberen meelij op te wekken door te stellen dat honden in hun vrijheid worden beperkt door aangelijnd te moeten lopen.

Maar, het werkelijke probleem is dat de eigenaren van honden er van balen dat zij zelf aangelijnd moeten wandelen. Liever zouden zij hun beestjes de hort op laten gaan terwijl zij zelf ergens rustig een shagje kunnen draaien of met collega's een boom op kunnen zetten. En dat die plassende, poepende, stinkende keffertjes argeloze voorbijgangers lastig vallen, zal hun worst zijn.

Toegegeven, honden zijn leuke maatjes en voorkomen dat hun bazen bij de psychiater terecht komen. Maar, het loslaten van de honden jaagt anderen wel naar de spreekkamer van de therapeut. Immers, al dat gesnuffel, natteneuzenwerk en ongecontroleerde geblaf is de ergste vorm van ongewenste intimiteit en geeft elk normaal mens een gevoel van onveiligheid.

Naast alle gehoorzaamheidscursussen voor honden zouden er ook beleefdheidstrainingen voor de baasjes gegeven moeten worden. Wellicht kan er dan wel enig respect opgebracht worden voor al die onafscheidelijke duo's.

 

Uit de krant van maandag 29 januari 2001

Hondenprotest

Van onze correspondente - NOORDWIJKERHOUT, maandag

Tientallen honden hebben gisteren samen met hun baasjes meegedaan aan een 'promotiewandeling' voor de viervoeters door de duinen en over het strand van Noordwijkerhout.

Met de actie vroegen de hondenbezitters aandacht voor meer plekken waar de dieren ongestoord kunnen rennen en spelen zonder dat zij zijn aangelijnd.

Volgens de twee hondenuitlaatdiensten uit Leiden en Voorschoten die de actiedag op touw zetten, is het onaanvaardbaar dat in Nederland steeds meer vrije hondenuitlaatplekken worden opgedoekt. Zij vinden bovendien dat de Nederlandse overheid zich meer bewust moet worden van de functie van de hond als huisdier.

Organisator Vincent Veldhoen: "Bewezen is dat mensen met een hond makkelijker contact leggen dan mensen die geen viervoeter hebben. Daarnaast hebben hondenbezitters minder psychische problemen en kan de hond vooral voor alleenstaanden een heel belangrijk maatje zijn."

 

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf en Jeffrey Wijnberg
Alle rechten voorbehouden




UW MENING

Psycholoog Jeffrey Wijnberg kan het niet laten. Bij opmerkelijke berichten uit de krant geeft hij zijn persoonlijke opinie. Die van u is ook belangrijk.


NIEUWS-ARCHIEF

Nieuws is snel oud. Maar het commentaar van psycholoog Wijnberg blijft actueel. Daarom is hier een archief voor aangelegd.