Jeffrey
Wijnberg:
Weten
maakt
gespleten
|
Er
wordt voortdurend onderzoek gedaan, waardoor de wetenschap
dagelijks interessante zaken aan het licht brengt. Wie
had bijvoorbeeld ooit gedacht dat het drinken van een
slokje koud water het denkvermogen negatief kan beïnvloeden?
Of dat de voorkeur voor een bepaald parfum erfelijk
is bepaald, omdat mensen van nature geneigd zijn om
hun eigen lichaamsgeur te versterken?
Het vervelende van al deze
wetenswaardigheden is echter dat het mensen in de war
brengt omdat zij steeds vaker moeten nadenken over wat
goed voor hen is. Meer tomaten eten omdat het kankerwerende
stoffen bevat; wel sporten, maar dan wel in de ochtenduren
omdat dat het meeste conditionele rendement geeft; als
blijkt dat je iemand bent die altijd zijn bord leeg
eet, wel kritisch nadenken of je als minnaar je partner
niet tekort doet; heb je als student een leuke bijbaan
als kelner, wel je klanten voor het afrekenen op de
schouers tikken want dan worden de fooien groter; zijn
je werkgevers plotseling extreem positief over je functioneren
dan extra uitkijken want dan is de kans op een promotie
de organisatie uit juist veel groter.
Kortom, veel weten is leuk,
maar spontaan leven is er niet meer bij... en onderzoek
heeft aangetoond dat je dan eerder doodgaat.
|
Uit
de krant
Slokje
water slecht voor denkvermogen
AMSTERDAM,
vrijdag
Een
slokje water om de keel te smeren tijdens een spelprogramma
kunnen zenuwachtige deelnemers beter niet nemen. Het
drinken van koud water vermindert het denkvermogen
aanzienlijk. Dat blijkt uit onderzoek van de Engelse
universiteit in Bristol.
Vooral
als ze snel moeten reageren, zoals bij een quiz of
een praatprogramma, kan het drinken van water de deelnemers
nadelig af zijn. Het denkvermogen neemt met vijftien
procent af en het duurt bijna een uur voordat dit
is hersteld, vermeldde het artikel over het onderzoek
in het tijdschrift New Scientist.
De
professoren zijn bang dat dit effect ook de rijvaardigheid
van automobilisten kan beinvloeden. Overigens vindt
de afname van de hersenactiviteit alleen plaats als
de drinker geen dorst heeft. Bij dorstige personen
kan het denkvermogen na een glas water met tien procent
verbeteren.
Van
eten is al langer bekend dat het invloed kan hebben
op de hersenactiviteit, zoals te herkennen aan de
dip na de lunch. De 'dip' na koud water verklaren
de onderzoekers met de koude plens in de maag die
het lichaam moet verwerken.
|