&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Drinkhuis absoluut de enige in zijn soort

"Je kijkt je ogen uit in het Chinese paviljoen"

door M. R. ZIEGLER

LISSABON - Het ouderwetse trammetje rijdt je krakend en krassend vanaf 'Restauradores' bijna stijl naar boven, naar de Barrio Alto, een van de zeven hoogtes waarop Lissabon is gebouwd. Daar sla je rechtsaf de rua D. Pedro V in. Na een paar honderd meter, midden tussen de antiquairs, op nummer 89, sta je voor een niet al te opvallend drinkhuis.

Binnen (meestal vanaf 18 uur) evenwel blijkt Pavilhao Chinês, zo luidt de naam, misschien wel het allermooiste jugendstil café van Europa, mogelijk van de ganse wereld te zijn. In ieder geval bezit het museale allure van hoge orde waarop de bezoeker, zeker de nieuweling, niet of nauwelijks raakt uitgekeken. Er is zoveel wonderbaarlijks aan mooie kunst, maar ook aardige kitsch te bewonderen dat zelfs de niet zo dorstige klant er moeiteloos uren kan verpozen hoewel dit niet direct de bedoeling is; zakelijk gezien is en blijft het een ordinair drinkhuis, maar dan absoluut enig in zijn soort.

Ruim

Op de voorgevel staan de jaartallen 1901 1986 gebeiteld. In die ruim acht decennia was het Chinese Paviljoen een ruim opgezet speciaalzaak voor koffie- en thee; lange wanden vitrines met geslepen glas waarachter de genotsmiddelen, waarvan een enorme variatie aanwezig moet zijn geweest, waren uitgestald en bewaard. En de daar aan de man gebrachte Chinese thee heeft klaarblijkelijk model gestaan voor de naamgeving.

Zo'n tien jaar geleden kocht Luis Pinto Coelho (62) het pand met inventaris. Deze Portugees wist wat hij deed. In zijn land geniet hij namelijk faam als binnenhuis architect; het inrichten van horeca-gelegenheden behoort tot zijn specialiteit. In zijn pavilhoa, in zijn kroeg kreeg hij eindelijk zijn eigen vrije hand om al zijn creatieve kunnen en zijn verfijnde artistieke smaak uit te leven. Een soort levenswens ging in vervulling; 'n leven lang had hij ervoor gespaard en...verzameld.

Hij stroopte niet alleen zijn eigen land, maar ook 'daarbuiten' af. Hij kocht op wat hij mooi, belangwekkend of interessant vond. Oude betimmeringen, beelden, sculpturen, schilderijen, tekeningen, snuisterijen. Zij voorkeur ging uit naar zaken met een jugendstil-'geurtje'; mooi antiek viel ook in de prijzen.

"Op al die verzamelingen ben ik geweldig trots. Waarom? Al het spul bracht ik op eigen kracht bijeen. Niets heb ik geerfd of van mijn vader gekregen. Gewoon hard werken, geld verdienen en daardoor in staat zijn aan te kopen", glimlacht de heer Coelho die niet zijn eigen uitbater is. De bedrijfsvoering laat hij over aan zijn personeel. In de vooravond komt hij een uurtje kijken of alles naar zijn wens verloopt. Dan drinkt hij doorgaans met vrienden en kennissen een glaasje.

Maar de heer Coelho toont eveneens duidelijke belangstelling voor historische militairistische zaken. Hij graaide hele legerscharen tinnen soldaatjes, vloten oorlogsschepen, bataljons tanks, escaders vliegtuigen naar zich toe; alles in het kleine, modelformaat.

Dit alles, kunst, kitsch, militaire modellen, zwierige Weense porseleinen 'salon-beeldjes'; van enorme polychrome houten (boeg)beelden tot de daarbij vergeleken nietige tinnen soldaatjes 'perste' hij, met gepaste overdadigheid, in twee behoorlijk grote zalen, een flinke bar en een overloop. Geen centimeter wand kreeg lucht. Het kleingoed staat allemaal achter glas, in de prachtige jugendstil winkelvitrines. De modelvliegtuigjes, waaronder vele oude typen als dubbeldekkers hangen aan het plafond van de overloop, de antieke drinkbekers en -glazen hoog boven de bar. Maar in de biljartzaal heeft hij het plafond met rust gelaten; dat was en is al een plaatje op zich...

Het Pavilhoa Chinês geniet zijn vermaardheid niet uitsluitend door wat er is te zien en te bewonderen, doch ook door de zorg aan de gehele aankleding besteed. De stoelen en tafels zijn in stijl, de hoofdbar is ingelegd met bijzondere houtsoorten en marmer. Gelet is op verfijning en details. Wie de prijskaart wil inzien, moet er expliciet om verzoeken. Het bestaat namelijk uit een schitterend ingebonden boekwerk waarin de cocktails en bijzondere dranken worden beschreven, verlucht met de meest verrukkelijke, pikante tekeningen à la Moulin Rouge... Nu al is het boekwerk een verzamelobject.

Publicatiedatum = 08-02-1997

terug Portugal intro