Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuws

zaterdag 4 augustus 2001  

 R E I S W E R E L D 

 

Lekker slapen in het hooi

door Daphne van Dijk

EBENAU - Wie aan Oostenrijk denkt, denkt aan hoge almen, skiën in de winter en stevig stappende 50-plussers in de zomer. Maar het gebied rond de Fuschlsee, ongeveer 15 kilometer ten oosten van Salzburg, kenmerkt zich juist door glooiende bergen, traditioneel boerenleven en kindvriendelijke attracties.

Hier, aan de rand van de Alpen, deed Mozart inspiratie op voor zijn beroemde werken als Eine Kleine Nacht Musik. De dorpen Ebenau, Koppl, Hof bei Salzburg, Fuschl am See, Hintersee, Thalgau en Faistenau liggen op ongeveer 700 tot 800 meter hoogte rondom de Fuschlsee, een meer waar geen motorboten mogen varen. Het water is er van uitstekende kwaliteit en dat wil de overheid graag zo houden. Het is een traditioneel gebied met veel groen en boerenbedrijven waar hertengeweien de Stube versieren, de vrouwen nog dagelijks in een Dirndl (jurk) rondlopen en de mannen bij speciale gelegenheden als Prangerschützen een schot lossen om traditiegetrouw op deze manier God te groeten.

Prinsheerlijk de nacht doorbrengen in het hooi
.
Foto: Daphne van Dijk

Ook het Rauchhaus in de buurt van Hof bei Salzburg ademt de sfeer van vervlogen tijden uit, hoewel de laatste bewoners er tot 1985 in woonden zonder elektriciteit en stromend water. Dit toeristische hoogtepunt laat het leven zien zoals dat vroeger was. Het Rauchhaus, waarvan er ooit honderden rond in het Salzburgerland stonden, dankt zijn naam aan een grote haard zonder schoorsteen midden in het huis. Wanneer de bewoners die aanstaken om te koken of voor verwarming, bleef de rook in het huis hangen. Vandaar dat de muren zwartgeblakerd zijn en er nog steeds een doordringende rooklucht hangt. Tegenwoordig zouden we dat niet erg gezond vinden, maar destijds was het de ultieme oplossing tegen houtwormen - die kunnen niet tegen rook. Vlees voor eigen gebruik werd gerookt naast de haard. Zo bleef het langer goed. Daarnaast verdrong de voortdurende rook en vuur elke vorm van vocht. In de bovenkamer lagen het hooi, stro, en haver te drogen.

Hoewel het Rauchhaus twee slaapkamertjes telt, zullen de kinderen vast wel eens in een van de bovenkamers met stro en hooi in slaap zijn gevallen. Misschien is dat de reden voor het succes van een andere attractie rond de Fuschlsee. Liefhebbers kunnen er zomers in het hooi slapen. Niet in het Rauchhaus, maar in een stal op een bergweide, tussen de koeien. Het hooi ruikt verrukkelijk en het gekriebel valt best mee. In een slaapzak merk je er helemaal niets van. Ik heb het zelf uitgeprobeerd!

Antieke sfeer

En wie van deze bijzondere nachtrust de smaak te pakken heeft gekregen en niets anders meer wil, kan volgend jaar ook in Nederland terecht. Dan opent boer Kristelijn van Hoeve Batenburg op Schouwen-Duiveland een hooihotel.

Niet alleen het Rauchhaus staat symbool voor vervlogen tijden. Ook de vele molens, door water aangedreven, ademen een antieke sfeer uit. Met behulp van subsidies van de Europese Unie is een aantal in de buurt gerestaureerd. De meeste molens staan in de buurt van Ebenau die daardoor de bijnaam 'molenstad' kreeg. In de Naturdenkmal Plötz staan zeven watermolens in de bossen die na een stevige wandeling alle bezichtigd kunnen worden. En bijzonder is de Kugelmühle, iets buiten het gebied in Grödig. Door een steen in de molen 8 tot 10 uur achtereen te (ver)malen, wordt een perfect ronde kogel verkregen.

Voor kinderen is het gebied fantastisch. 's Zomers worden er in de bossen dagelijks themafeestjes georganiseerd waarbij pa en ma even een avondje vrij hebben. En deelnemen aan een Ghostparty aan de rand van de Fuschlsee is helemaal een feest voor de kleintjes. Als het 's avonds begint te schemeren dansen en zingen kinderen rond een haardvuur met zwart geschilderde ogen en een wit laken met daarop een skelet getekend. Dan komen de worstjes. De aanwezigen juichen en nippen aan hun glas rode ranja. "Dat is bloed, hoor", roept een van de kinderen.

Maar hoeveel de plaatselijke VVV ook aan de kindertjes heeft gedacht, zo weinig doet zij om het de oudere Nederlandse toerist volledig naar de zin te maken. Want die wil graag veel informatie en het liefst in eigen taal of in het Engels. Maar zowel bij de molens als bij de diverse musea wordt alleen informatie in het Duits verschaft.

Natuurlijk is slapen in een traditioneel hotel met geraniums voor de ramen leuk, maar veel Nederlanders houden van kamperen. Helaas zijn campings in de buurt schaars. En dus blijft over: slapen in het hooi. Wel zo romantisch natuurlijk.

Index-Reiswereld
 
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.