&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Eurojet

Parijs

door Alfred Monterie

Wie een hotel in Parijs zoekt, moet France.com/travel/hotels/PHG.html eens proberen. Bepaal eerst wat je wilt gaan doen en van welke ambiance je houdt. Voor een zakentrip is de Champs Elysées-Etoile het beste gebied. Voor monumenten en musea moet je naar het gebied rond Louvre en Les Halles. Als je alleen maar om te winkelen gaat, is het gebied rond de Opera en Madeleine favoriet. Goedkoop overnachten kan in Montmartre. Iets duurder maar veelzijdiger is Le Marais/Ile St Louis. Alleen voor zakenreizigers is dit gebied af te raden. Verder vind je er alles wat Parijs leuk maakt.

Alle bovengenoemde gebieden liggen op de rechter Seine-oever. Over het algemeen is de linker oever goedkoper. Quartier Latin biedt sfeer en lage hotelprijzen. Mensen met een smalle beurs moeten Montparnasse proberen. Saint Germain biedt ook de typisch Parijse sfeer, maar is over het algemeen duur. Hoe dichter je bij het centrum (Concorde-Louvre-Saint Germain) zit, des te duurder. Aldus France.com. Een goedkope Franse hotelketen is Campanile.fr. De Franse jeugdherbergen vind je op Fuaj.fr. Sfeervolle onderkomens en kastelen presenteren zich op Integra.fr/relaischateaux/france/htm.

Fransverkeersbureau.nl biedt een praktisch reisgidsje op internet. Voordeel van on-line publicaties is dat ze altijd actueel kunnen zijn.

Voor een bezoek aan Parijs is het handig te weten welke speciale metrokaarten voor toeristen bestaan. De Mobilis-dagkaart kan voor verschillende zones worden aangeschaft.

Je vindt er ook een aardig overzicht van de vlooienmarkten in Parijs. In het noorden van de Franse hoofdstad ligt tussen de Porte de Saint-Ouen en Porte de Clignancourt het grootste antiekcentrum ter wereld.

Europe-france.com biedt veel informatie over alle streken van Frankrijk alsmede een evenementenagenda. Kies en boek hotelkamers via het Franse Hotel Reserveringscentrum op Digital.france.com/hotels/. De aanbevelingen zijn onder meer van Gault Millau.

Spanje

Van Frankrijk rijden we door naar Spanje. Vorig jaar trok dit land liefst 51,7 miljoen toeristen, waarvan bijna de helft Engelsen en Duitsers. De Balearen (Mallorca, Ibiza), de Canarische Eilanden en Catalonië zijn de voornaamste bestemmingen. Het landelijk toerisme heeft de afgelopen jaren de grootste toename te zien gegeven.

Om de hordes voor te blijven zijn mei, juni en september de beste maanden. Voor Andalusië komt daar nog april en oktober bij. Vooral de week voor Pasen is heerlijk. Madrid is de stad van de musea, parken en ook een wild nachtleven.

Barcelona is momenteel de meest trendy stad van Europa. De wereldberoemde 'Sagrada Familia'-basiliek van Antonio Gaudi is weer een stukje verder opgeschoten. Eind vorig jaar is de bouw van de centrale gewelven in de hoofdbeuk voltooid, zo meldt Spaansverkeersbureau.nl in haar nieuwsbulletin op internet.

De stad Barcelona is nu ook vanuit een grote hete-luchtballon te bekijken. Barcelona Globus Turistic vliegt op 120 a 150 meter hoogte. In een kwartiertje scheer je over de Montjuic-berg, het Olympisch stadion, de Calatrava-toren, de kathedraal en de Sagrada Familia. En met een beetje geluk zie je Louis van Gaal die momenteel wat minder heilig is, zijn koffers pakken. De luchtballon zou de grootste ter wereld zijn. Het gevaarte biedt plaats aan 35 personen.

Santiago de Compostela is dit jaar een van de negen Culturele Hoofdsteden van Europa. Compostela.org en Xacobeo.es zijn de beste sites.

Pas op met geld wisselen. Vooral als het kantoortje zegt geen transactiekosten te berekenen. In Palma (Mallorca) wisselde een niets vermoedende vakantieganger voor ƒ220 om vervolgens slechts 14.500 peseta (tegenwaarde: f 192,-) terug te krijgen. Onder het bordje 'Geen commissie' stond nauwelijks leesbaar geschreven 'vanaf 500.000 peseta'.

Publicatiedatum = 27 mei 2000