Als God leven op Bali

door Carlijne Vos

De toeristen-
stroom naar Bali is nog niet tot stilstand gekomen. In tegendeel; vorig jaar vertrokken bijna honderd-
duizend Nederlanders richting Indonesië en daarmee onvermijdelijk naar Bali. Eenmaal geroken aan de geneugten van dit beroemde eiland keren toeristen bijna altijd weer terug.

Voor wie Bali al kent of weinig tijd heeft, lonkt een langer verblijf in een van de sterrenhotels aan de prachtige stranden in het zuiden van het eiland. Maar wat is paradijselijker dan bivakkeren met je gezin of een aantal vrienden in een luxe privé-villa in een weelderige tropische tuin met zwembad en je eigen personeel?

Eerste

Het Amsterdamse bedrijf De Compagnie van Bali voorziet als eerste in deze behoefte. Het bedrijf bemiddelt in de verhuur van een twintigtal luxe villa's op Bali allemaal voorzien van een zwembad, moderne faciliteiten en een eigen huishoudelijke staf. De prijzen liggen gemiddeld rond de 400 à 500 gulden per dag op enkele uitschieters van rond de ƒ1200 na. Foto's en beschrijvingen van de stuk-voor-stuk schitterende villa's, meestal gebouwd door welgestelde Westerlingen, zijn te vinden op internet.

Met een gezin of een aantal vrienden ben je al goedkoper uit dan met een verblijf in een vijfsterren-hotel op Bali", zegt Mark Valentin van De Compagnie. "Je hebt privacy, maar wel de service van een sterrenhotel. Met name voor een gezin is dat ideaal, zeker als je weet dat Balinezen verzot zijn op kinderen en maar wat graag zorgen voor een babysit."

Het voordeel van huren is volgens Valentin "het gevoel dat je echt even ergens helemaal woont". "Je hebt personeel dat er helemaal voor jou is, alles goed schoonhoudt, op je kinderen past en in de meeste gevallen ook nog kookt. Ook wordt je sneller tijdelijk opgenomen in de Balinese gemeenschap als je buren met ze bent."

Het huren van een villa in Bali vereist wel iets meer zelfredzaamheid, waarschuwt Valentin. "Als je schone handdoeken op zijn, loop je niet even naar de hotel-receptie, maar moet je je wensen soms met handen en voeten duidelijk maken aan je eigen personeel."

Idee

Het idee van De compagnie werd geboren nadat Valentin jarenlang in zijn studententijd als reisleider in Indonesië had gewerkt. In deze tijd raakte de 29-jarige Valentin verslingerd aan het prachtige land, liet er zelf een huis bouwen en zocht naar een nieuwe bijzondere manier om mensen de pracht van Bali te laten zien. Na een keer een luxe-villa voor een vriend op Bali te hebben verhuurd, was het idee voor De Compagnie geboren.

De kleinschaligheid van het bedrijfje is inherent aan het beperkte aantal luxe-villa's op Bali. Na lang speuren vond Valentin zo'n zestig huizen, waarvan ruim de helft is afgevallen. Bij zijn selectie baseerde hij zich vooral ook op de kwaliteit van het personeel omdat dat immers verantwoordelijk is voor een zorgeloos verblijf. "Omdat de huishoudelijke staf in vaste dienst is van de villa-eigenaar, weet je altijd waar je mee in zee gaat", zegt Valentin. Daarbij controleert zijn Australische agent ter plaatse, die ook zorgt voor de transfer van en naar het vliegveld, de villa's voor gebruik.

Rijk zal hij er niet van worden, weet Valentin die samen met zijn vriendin een goedlopend bedrijf in Amsterdam runt. "Maar het is gewoon leuk om mensen een fantastische vakantie te laten beleven. Bali heeft namelijk echt alles; rechtsaf de prachtige sawa's en linksaf het nachtleven..."

Informatie tel; 020-6247423 of www.compagnievanbali.nl

Publicatiedatum = 28 februari 1998

vlag Indonesie