&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Amsterdammer komt met stamppot, hutspot,
boerenkool, kroket en een broodje bal
Hollands restaurant op Bali
KUTA - Sinds kort kun je op het Indonesische eiland Bali terecht
voor echte Hollandse stamppot, hutspot, boerenkool met worst, broodje
bal, patatje oorlog en een broodje kroket. Bovendien staat de koffie er
ook altijd klaar.
Verantwoordelijk daarvoor is de 50-jarige Amsterdammer Arthur van Beek,
die het eerste Hollandse restaurant genaamd 'Jagomas' (betekent Goudhaantje)
in het centrum van Kuta op Bali onlangs opende. Van Beek, die dit restaurant
samen doet met een Indonesische partner, heeft jaren in Nederland gewerkt
als kok onder andere bij het gerenommeerd Amsterdams restaurant Dickers
en Thijs.
Ook verdiende Van Beek zijn sporen in het hotelwezen waar hij als food-
en beverage-manager werkzaam was in hotel op Java en Bali.
"Op Java en Bali kwam ik regelmatig Nederlandse toeristen tegen, die lieten
weten dat zij na zoveel dagen onderweg te zijn weleens trek hadden in gewoon
Hollands eten. Toen dacht ik: waarom begin ik in Indonesië geen Hollands
restaurant," vertelt Van Beek. Dit jaar werd zijn restaurant bewaarheid
in Kuta op Bali. Hij koos bewust voor dit eiland. "Op Bali is het een en
al toerisme. Nederlandse reisgezelschappen eindigen hier meestal hun vakantie
door Indonesië. Ik probeer met Jagomas daarop in te spelen en ik moet zeggen:
ze beginnen de weg naar mijn restaurant te vinden."
Gedwongen
Als buitenlander kun je in Indonesië geen eigen bedrijf beginnen. Van Beek
werd gedwongen om in zee te gaan met een Indonesische zakenpartner. Die
vond hij, waarna hij zijn droom kon verwezenlijken. Als het aan Van Beek
ligt, komen er in de toekomst meer Hollandse restaurants in Indonesië.
"Ik heb plannen om meer Hollandse restaurants te openen, op Bali en op
Java waar veel landgenoten hun vakantie doorbrengen. De restaurants moeten
niet alleen een functie hebben waar je voor goed Hollandse eten terecht
kunt.
Het moet ook een ontmoetingsplaats zijn voor Nederlands sprekende mensen.
Met Jagomas ga ik wat dat betreft de goede kant op: want behalve landgenoten
is het restaurant al bezocht door Vlamingen en Nederlanders die geëmigreerd
zijn naar Australië en de Verenigde Staten. Toch wel grappig dat zij bij
mij hutspot of een broodje bal aten."
Publicatiedatum = 30 november 1996
|