&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Nepalicin, waar toiletpotten dienst
doen als voederbak voor varkens

NEPALICIN - Het is een stukje varen, ongeveer vier uur over een prachtige snelstromende rivier. Er lijken alleen maar aardige mensen aan de oevers te wonen. Ze wuiven. En dan, midden in het oerwoud van Sumatra in Indonesië, wacht een tropische verrassing.

Geen telefoon, geen televisie, geen radio. Zelfs de airconditioning ontbreekt, terwijl het kwik van de thermometer buiten kan oplopen tot meer dan 36 graden Celsius. Maar door de koelte van de rivier en het gebladerte van het omringende oerwoud is het er best uit te houden.

Als de 'longboat', een lange smalle kano van zo'n zes meter lang en een meter breed, is aangekomen bij de Kuba Lodge, zijn alleen de oerwoudgeluiden nog te horen. De twee mannen die de boot besturen, springen aan wal. Ze zijn met z'n tweeën omdat de één takken en boomstronken uit de schroef moet houden en de ander stuurt.

Het heeft SOC-Reizen uit Hoofddorp veel moeite gekost om met weinig hulpmiddelen op dit prachtige plekje langs de rivier de Rawas een serie bescheiden bungalows te bouwen. Het was niet eenvoudig om alle materialen, van toiletpotten en wastafels tot kasten en bedden aan toe, met behulp van een lange smalle boot aan te voeren. Natuurlijk verdween er wel eens wat van het materiaal in het oerwoud. Soms werd later bij toeval in de rimboe wel eens een toiletpot of een wastafel in een kampong teruggevonden. Ze worden echter niet gebruikt voor het doel waarvoor ze waren gemaakt. Ze bleken te fungeren als voederbak voor varkens.

Maar de spullen die wel voor de bouw van het dorp op de heuvel bij de rivier aankwamen, die werden met behulp van veel mankracht verwerkt in zeer praktisch ingedeelde huisjes. Ze hebben alle een schitterende veranda, vanwaar de bewoners een schitterend uitzicht hebben op de rivier en op het oerwoud.

De vrijstaande huisjes zijn naar Indonesische stijl ingericht en van alle gemakken voorzien. Gedienstig personeel bezorgt lekker hapjes en koele drankjes. De maaltijden zelf kunnen worden gebruikt in het hoofdgebouw, waar verrukkelijk wordt gekookt. Ook tijdens de maaltijd is er uitzicht op het oerwoud en worden de gangen muzikaal begeleid door de vele vogels in de buurt.

Niets hoeft, alles mag in de huisjes in het oerwoud, waar Tarzan en Jane het water in de mond zou lopen. Maar de westerse bezoekers kunnen het heel wat rustiger aan doen. Met een goed boek en eventueel een rokertje of een drankje binnen handbereik, valt de dag best door te komen.

Wildernis

Maar daarvoor maken toeristen geen verre reizen. Het is 't avontuur dat lokt. Het ontdekken van vogels, planten, apen en andere dieren staat op het programma. Een gids neemt de bezoekers mee langs verschillende routes door de wildernis. De lengte en de zwaarte van de tocht hangt af van de conditie van de deelnemers. Goede schoenen zijn echter onontbeerlijk.

Het avontuur voert onder meer langs prachtige grotten. De weg er naar toe is glibberig, maar er staat altijd wel iemand gereed om de deelnemers op te vangen. Vissen of zwemmen in de rivier kan ook. Een zwembad bleek niet nodig te zijn, want bezoekers gaven aan liever in het heldere water van de rivier zelf te poedelen.

En als de mens tot rust komt, begint de natuur na een verbazingwekkend snelle zonsondergang op te leven. Insekten zo groot als vogeltjes, apen en roofdieren geven een concert gelijk die van Jaap van Zweden en zijn collega's. Maar dan worden de oerwoudmuzikanten bijgelicht door talloze vuurvliegjes.

Ongelooflijk. En het gaat de hele nacht door. Pas in de morgen wordt het stiller, maar groepen brul-apen zorgen dan voor een oorverdovende finale. De wekker kan dus thuisblijven. In het ochtendgloren komen door de laaghangende mist een eerste aapjes bessen eten in de buurt van de veranda's

Denk nu niet: "Leuk zo'n diertje, laat ik het een stukje brood geven." Dat werkt dus niet. Want bij het minste en geringste gerucht kiezen de behendige diertjes het hazenpad. Ze zijn weg en blijven weg. En zo hoort het ook. We zitten tenslotte niet in Artis.

Avontuur

Wie in het pas enkele jaren oude SOC-dorp verblijft, heeft het idee dat de bungalows al jaren deel uitmaken van het oerwoud. Alles is zo vanzelfsprekend opgetrokken en vormt zo'n eenheid met de natuur, dat je vergeet dat je een toerist bent, die op zoek is naar het avontuur.

En dat avontuur is er volop aanwezig. Er kunnen zelfs tochten door het oerwoud worden gemaakt die enkele dagen duren. Dat gebeurt onder begeleiding van een gids. Deze gidsen kunnen dikwijls van alles vertellen over de planten en de dieren die de reizigers tegenkomen. Dat betekent dat de natuur ook beter kan worden begrepen.

Veel bezoekers kunnen dan tot de ontdekking komen dat ze niet alleen het oerwoud ontdekken, maar ook dingen van zichzelf. Je komt er bijvoorbeeld achter dat alleen lezen over het milieu niet voldoende is. Kijken en luisteren is in het oerwoud veel leerzamer. En wie dat goed heeft gedaan kan er bij thuiskomst weer fris tegenaan.

Wie de afzondering in het oerwoud wat te veel van het goede vindt, kan ook terecht in het drukkere Rawas River Lodge. De inrichting van de huisjes komt overeen met die in de Kubulodge; Indonesisch. Het is er prima bijkomen na de Kubu-lodge ervaring. Naast de Rawas River Lodge ligt een prachtig dorp. Eigenlijk zijn het er twee. Ze liggen aan weerskanten van de rivier.

Het water is de ontmoetingsplek van de dorpelingen. Wassen, spelen, roddelen en het doen van de dagelijkse behoeften, alles gebeurt in de rivier. En na een dag werken, wordt ook de auto nog even in de rivier gewassen. Foto's maken is geen probleem. De bevolking gaat er speciaal voor staan en blijft maar lachen. Na het zien van al die uitgelaten mensen denk je onwillekeurig dat er op het lachen in ons land een straf staat.

Maar het is niet altijd feest in Indonesië. Neem bijvoorbeeld het autorijden. Vooral op de binnenwegen van Sumatra is het dikwijls afzien. Het lichaam wordt stevig op de proef gesteld en in de meeste gevallen is de reis langdurig, want Sumatra is een kolossaal eiland. Een stuk rustiger is het reizen per trein

Sultan of Sumatra Express

Veel spoorlijnen lopen er niet over het eiland, maar de rails die er ligt is goed te berijden. Het is dan ook niet voor niets dat SOC-Reizen een comfortabele 'eigen' trein heeft ingezet op het traject Lubuk Linggau-Palembang-Bandar Lampung. De Nederlandse touroperator heeft enkele treinstellen laten bouwen en deze smaakvol ingericht.

Onder de prachtige naam Sultan of Sumatra Express rijden de treinstellen nu door het land. De coupe's hebben zeer comfortabele zitbanken en tafels, een slaapcabine voor twee personen en een bar. Alles is voorzien van airconditioning.

Deze treinstellen worden achter de lokale 'snel'-trein gekoppeld, zodat de reizigers verzekerd zijn van een prachtige tocht langs dorpjes en stadjes in het binnenland. Gelukkig rijdt de trein nooit harder dan zo'n 40 kilometer per uur, zodat van het landschap volop kan worden genoten.

Wie denkt na zo'n reis Indonesië te hebben gezien, komt bedrogen uit. De Gordel van Smaragd, zoals ons voormalige Nederlands-Indië ook wel wordt genoemd, heeft zoveel te bieden dat je er nooit uitgekeken raakt.

REISWIJZER

Het is aan te bevelen om na een lange vliegreis met Singapore Airlines één of twee dagen aan te leggen in de wereldstad Singapore. Daarna kan de oversteek naar Indonesië worden gemaakt. Singapore is een prachtige stad en een smeltkroes van Westerse en Aziatische culturen.

SOC-Reizen in Hoofddorp organiseert een groot aantal trips naar de Indonesische archipel. Voor groepen, maar ook voor individuele reizigers. Een strandvakantie op Bali hoort daar natuurlijk ook bij. Inlichtingen: 023-5641334.

Publicatiedatum = 03-02-1996

terug Indonesie intro