&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

 

Kerstuitgaven dit jaar

Onder de kerstboom blijft het dit jaar opvallend leeg. Meer dan de helft van alle Nederlanders overweegt dit jaar een cadeauloze kerstochtend. En daarmee heeft de kerstman, ondanks dat de horeca dit jaar zoveel aandacht besteedt aan het kerstfeest, een tweede plek behaald in zijn presentjesstrijd met het afgelopen sinterklaasfeest; daar had 56 procent plannen om het feest met cadeautjes te vieren.

Totaal
Mannen
Vrouwen
Zeker
27 %
27 %
27 %
Waarschijnlijk
17 %
19 %
16 %
Waarschijnlijk niet
14 %
17 %
11 %
Zeker niet
37 %
33 %
4 %
Weet niet
5 %
4 %
6 %

Uit een onderzoek van het NIPO in november (zie boven) blijkt dat 37 procent van de kerstvierders de arreslee met cadeaus met zekerheid aan haar huis voorbij laat gaan. Van de ondervraagden vinden vrouwen kerstcadeautjes het minst belangrijk; veertig procent was ´zeker niet´ van plan geld aan presentjes uit te geven ,tegen eenderde van de mannen. Een klein percentage wist het nog niet.

Het gemiddelde bedrag dat de Nederlander wil spenderen aan kerstcadeaus is 231 gulden. Bijna een derde denkt hierbij aan een bedrag varierend tussen de 200 en 500 gulden. Vier procent denkt zelfs meer dan 500 gulden te besteden aan presentjes. In tegenstelling tot het sinterklaasfeest zal er tijdens de kerst hoogstwaarschijnlijk meer geld uitgegeven worden aan luxe artikelen zoals parfum en electronica dan aan speelgoed. Ook hier heeft de kerstman overigens een kleiner budget dan de Sint, daar werd een gemiddeld bedrag van 250 gulden berekend om aan cadeaus te spenderen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Koninklijke pudding

Koningin Elizabeth van Engeland heeft zo´n slordige 30.000 gulden uitgegeven aan traditionele `christmas puddings´. De taarten worden onder het personeel van Buckingham Palace en andere koninklijke verblijfplaatsen verdeeld. Uit diverse varianten van de grotere winkelketens werd de beste `pudding´ gekozen om aan de staf te geven.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Met de ontsteking van de ´Christmas Lights´in alle straten van Londen is het kerstseizoen in Engeland weer begonnen. Deze jaarlijks terugkomende traditie is al geopend door vele beroemdheden. Dit jaar hadden onder andere Ronan Keating van de Ierse groep Boyzone en Spice Girl Victoria Beckham de eer om de kerstlichtjes in enkele straten van Londen aan te steken. Deze boom op Trafalgar Square is al vanaf 1947 een terugkomend geschenk van het volk van Oslo als dank voor de steun die ze ontvingen van de Engelse regering in de Tweede Wereldoorlog. Samen met vele andere tradities waarbij de kerstmaaltijd met zijn fameuze Christmas Pudding zeker niet mag ontbreken is Engeland een van de koplopers op het gebied van de kerstviering.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Prijsbewust
Niet alleen was de keuze van de koningin gevallen op de beste kwaliteit, maar ook de goedkoopste. In een prijzenslag heeft het hoofd van het koninklijke huishouden de pudding gekozen die niet alleen het beste uit de smaaktest kwam maar heeft zo ook nog zevenduizend gulden kunnen besparen. Ofschoon de koningin de Christmas Pudding niet zelf op het menu heeft staan, heeft ze de pudding zelf nog aan haar eigen smaaktest onderworpen voordat ze het ´go ahead´ gaf aan het hoofd der huishouding. Het dessert, een zware fruitpudding met brandy, hoort bij het traditionele Engelse kerstmenu en wordt vaak met een botermengsel met, alweer, brandy genuttigd door vele huishoudens. De 1411 kerstpuddingen worden in zilver kerstpapier ingepakt en voorzien van een keurig donkerblauw lint. Met een clubkaart van het filiaal, die overigens niet gebruikt werd tijdens de aankoop, had de koningin er nog een gratis reisje naar Brussel uit kunnen slaan.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Deze vijfenveertig meter hoge kerstboom op de kerstmarkt in Dortmund mag zich als de grootse kerstboom van de wereld prijzen. Met zijn 10.000 lichtjes is de immense boom opgebouwd uit meer dan 1500 sparren.

 

 

 

 

Veel vliegverkeer tijdens de feestdagen

Het aantal kerstvluchten in de periode tussen kerst en oud en nieuw is spectaculair gestegen. De KLM heeft voor de kerstdagen 35% meer boekingen te verwerken gekregen in vergelijking met het vorige jaar. Tussen kerst en oud en nieuw is het aantal geboekte vluchten zelfs met de helft toegenomen.

De meeste vluchten voeren naar de zogenaamde ´immigratie- en emigratielanden´ waar de feestdagen samen met met familie en vrienden worden gevierd. Canada, de Verenigde Staten , Suriname, de Nederlandse Antillen en Australie spannen hierbij de kroon. Tijdens het Millennium is het echter opvallend rustig. Waren er vorig jaar nog 35 boekingen, nu zijn er op de datumgrens nog maar twee vluchten besproken. Binnen Europa blijven Parijs en Londen de populaire bestemmingen voor de feestdagen.