Finale in Nice feest voor twee winnaressen
van Telegraaf-Elite verkiezing

Zeventig mooie meisjes
op zomerkamp

door BABETTE WIERINGA

Het passerend vrouwelijk schoon deed de oudjes aan de ene kant van de boulevard in Nice uit hun middagdutje ontwaken. Aan de andere kant van de boulevard verzamelden zich de Franse playboys van het foute soort in hun cabriolets van het allerduurste soort. Het was weer zover: Het internationale modellenbureau Elite had zeventig piepjonge, potentiële topmodellen ingevlogen, die zijn gevonden in lokale warenhuizen, parken en scholen.

Aan de internationale finale van de Elite Model Look deden afgelopen zaterdag ook Linda Jeuring en Annika Dop (foto) mee. Voor de twee vijftienjarige scholieren die tijdens onze eigen Telegraaf-Elite verkiezing werden ontdekt, ging er een wereld open van decadentie, glamour en rijkdom. Een wereld die over een aantal jaren wellicht ook die van hun is.

Het is alsof ze op zomerkamp zijn: zoals het vijftien-, zestienjarige meisjes betaamt, hebben ze de grootste lol met hun kamergenoten die ze als toekomstige penvriendin eeuwige trouw beloven. De zon schijnt, nieuwe ervaringen hopen zich op, een enkeling wordt verliefd op een van de Fransmannen die om de groep heen hangt.

Dat dit weekje aan de Franse Rivièra hun leven drastisch kan veranderen, lijkt nauwelijks tot de zeventig meisjes in het 'Elite kamp' door te dringen. Het kunnen hun laatste dagen zijn als tiener met een onbekommerd leven. De realiteit is dat een van hen wordt gekozen tot Model Look of the Year, oftewel het nieuwe gezicht van 's werelds grootste en prestigieuze modellenbureau Elite. Sommigen moeten eerst langs de kapper of de tandarts, anderen moeten afvallen dan wel aankomen, vertelt John Casablancas, de grote Elite-baas. Maar zeker is dat een aantal van deze meisjes als miljonair door het leven zal gaan; topmodellen als Cindy Crawford, Natalia Semanova en de Nederlandse ontdekking Yfke Sturm gingen hun voor.


FOTO: Vermaak tijdens de 'Afrikaanse avond'. Dat dit weekje in Nice hun leven drastisch kan veranderen, dringt nauwelijks tot de deelneemsters door.

Elite Nederland stuurde dit jaar twee afgevaardigden. Tijdens de nationale finale, die door de Telegraaf werd georganiseerd, kon de jury geen keuze maken tussen Annika Dop uit Den Helder en Linda Jeuring uit Leeuwarden. Allebei vijftien, allebei blond, lange benen, flinterdun en voorzien van de nodige dosis Hollandse nuchterheid.

Ze vertrokken vorige week beiden naar Nice. Linda omdat ze door haar naturel uitstraling heel groot kan worden, Annika omdat haar klassieke uiterlijk goed zal verkopen. De een meter zes en zeventig lange Annika is volgens de dokter nog niet volgroeid, Linda had nooit eerder gevlogen. "Het zijn nog zulke meisjes, ik moet ze eerst in alle rust aan de wereld laten wennen", zegt Marina Musch, directeur van de Nederlandse Elite-vestiging.

Dat er in de toekomst aan hun uiterlijk een prijskaartje met een aantal nullen komt te hangen, beseft het tweetal nauwelijks. Eerst zien, dan geloven. Maar ook dan is het, gewend als ze zijn aan een paar tientjes zakgeld, nauwelijks te bevatten. "Ik laat de meisjes daarin professioneel begeleiden", zegt Marina. Op de vraag wat ze met haar eerste salaris gaat doen, komt Annika niet verder dan het geld terugbetalen dat haar zus heeft uitgegeven aan het beschermhoesje van de videocamera die ze al had gewonnen. Met de Daewoo die ze tijdens de landelijke finale eveneens in de wacht sleepte, wist ze al niet goed raad. Ze gaf de auto aan haar opa.

Genieten
Marina Musch, in Nice optredend als surrogaatmoeder, heeft haar pupillen op het hart gedrukt vooral te genieten. Nu kan het nog. "Die meiden gaan een grote carrière tegemoet. Annika is als Karen Mulder: het mooie meisje van hiernaast. Linda daarentegen is in het dagelijks leven een redelijke onopvallende verschijning, zoals vele topmodellen. Ik moet geduld met ze hebben, eerst hun school laten afmaken en ze dan in alle voorzichtigheid de wereld laten verkennen. Je hebt er niets aan wanneer je meisjes in een jaar een miljoen laten verdienen, zodat ze daarna zijn afgebrand. Ik wil vooral gelukkige mensen creëren."

Het tweetal heeft er geen moeite mee deze raad op te volgen. Pas echt leuk hebben ze het tijdens het eten, de uitstapjes en in hun beperkte vrije tijd. Die finale is eigenlijk een van de mindere kanten, erkent Annika. Ze maken zich er niet al te druk om. Waar het gros nog langer wil ogen door op enorme naaldhakken rond te strompelen, daar loopt de Nederlandse afvaardiging tijdens de repetities blootsvoets of op gympies rond. De joggingbroek is eveneens favoriet. Op de foto met John Casablancas hoeven ze niet, Linda en Annika hebben zelfs nog geen woord met hem gewisseld.

Naarmate de week vordert, blijkt dat het niet alleen maar vakantie vieren is als het potentiële topmodel van 1999. Er moet een show in elkaar worden gedraaid. De Franse jetset moet tevreden worden gesteld, maar ook de belangstelling uit andere hoeken van de wereld is groot. Evenals de meisjes vormt het publiek een bonte mengeling van culturen. Engeland praat met Tanzania, India deelt ervaringen met Denemarken, Holland is in gesprek met Indonesië. "Net als mijn dochter heb ik er over de hele wereld vriendinnen aan overgehouden", vertelt de moeder van de Canadese Emily Patry. "Ik bleek niet de enige moeder die haar dochter niet alleen durfde te laten gaan."

Aan het einde van de week pakken ook de moeder en zus van Annika en de ouders van Linda het vliegtuig richting Nice. "We kijken onze ogen uit", vertelt het Friese echtpaar Jeuring. Extreem dure cabrio's rijden af en aan, de bezoekers van de decadente beachclub waar een deel van de finale zich afspeelt, ogen met dan wel zonder de nodige hulpmiddelen opvallend mooi. "Deze wereld is de onze niet", zegt de moeder van Linda, die eveneens voor het eerst in een vliegtuig stapte. "Linda kende deze wereld evenmin, maar ik zie aan haar dat ze er intens van geniet. Natuurlijk houden we ons hart vast voor wat de toekomst zal brengen. Achter haar mooie uiterlijk schuilt nog een andere Linda. Een Linda die verdienstelijk dwarsfluit speelt en van stijldansen houdt. Voor ons is belangrijk dat ze met beide benen op de grond blijft staan. Maar we komen uit Friesland, dus dat zit wel goed."

Enkele uren voor de finale koopt vader Jeuring de Nice-Matin, met daarin een prominente foto van zijn dochter. In deze Franse krant valt echter ook te lezen dat Vika Sementsova uit de Oekraïne zwaar favoriet is. Ze kunnen wel eens gelijk hebben, weten kenners. De bloedmooie zwarte Afrikaanse meisjes zijn weliswaar ook dit jaar weer kanshebbers, maar zo weet Marina Musch, hun markt is nog altijd klein. Dat de jury allang heeft beslist is een publiek geheim. "We moeten aan het einde van de finale 35 seconde dansen in een soort kooi", zegt Annika. Ze vindt het maar niets. Temeer omdat ook zij weet dat de keuze al is gemaakt. Jaarlijks wordt de jury voorgezeten door een internationale beroemdheid, dit jaar valt de eer ten deel aan de Duitse modeontwerper Wolfgang Joop. Annika noch Linda hebben ooit van hem gehoord. Joop op zijn beurt, laat duidelijk merken wie zijn voorkeuren geniet. Wanneer de meisjes zich uitsloven in hun danspasjes, neemt de Duitser niet altijd de moeite om op te letten.


FOTO: John Casablancas tussen de winnende meisjes. De reeds in de krant getipte winnares werd Vika Sementsova (links van hem) uit de Oekraïne.

Linda valt buiten de prijzen, Annika wordt tot haar grote verrassing als een van de mooiste zeventien meisjes uitverkoren en mag enkele dagen langer in Nice blijven. Moeder Addy, uiteraard trots, denkt aan haar schoolverzuim. "Moet ik die school weer bellen!" Dan blijken alle geruchten juist, Vika uit de Oekraïne wordt het gezicht van 1999. Wolfgang Joop wil desgevraagd nog kwijt dat hij de Nederlandse meisjes toch ook echt heel bijzonder vond, hetzelfde wat hij even later aan een Franse journaliste zal meedelen over het Franse model. Annika is in de zevende hemel, Linda is natuurlijk niet teleurgesteld. Dat weekje Nice was immers helemaal te gek. En stiekem vindt ze het best fijn om met haar ouders weer naar Friesland te gaan. Eindelijk weer in haar eigen bed.
&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">