" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">Keihard oefenen voor spetterende
finale van Elite Model Look
"Hoe verwachten ze dat ik zo mooi blijf?"

door Romke Spierdijk
foto's: Johannes Dalhuijsen

Tien dagen lang was de mondaine Franse badplaats Nice het toneel voor de jaarlijkse Elite Model Look (EML). De vijftiende editie van deze wereldwijde zoektocht naar nieuwe modellen veranderde het dorpje aan de Côte d'Azur in een mediacircus. Er staat dan ook een hoop op het spel: de eerste vijftien modellen winnen een tweejarig contract bij het modellenbureau, oplopend in waarde van 100.000 tot 300.000 gulden.

De welgestelde grijze bejaarden, in Nice normaal gesproken in de meerderheid, vonden het allemaal prachtig: 72 jonge meisjes die omgeven door fotografen en begeleid door de lokale politie van hot naar haar worden vervoerd. De jonge modellen in spe klaagden al na enkele dagen steen en been. Het tempo waarin ze worden beziggehouden is moordend, de nachten te kort en de zon te fel. Maar het heeft zijn reden: de finale waarmee de Model Look wordt afgesloten, is een spetterende, strak georganiseerde show en daarvoor moet worden geoefend. Niets wordt aan het toeval overgelaten.

Voor een aantal deelneemsters is het tripje naar Nice echter ook de eerste keer dat ze in het buitenland komen. De 72 modellen komen uit alle delen van de wereld, van Roemenië tot Ghana en van Litouwen tot de Filippijnen. De Zuid-Afrikaanse Nompumelelo komt uit de sloppen van Johannesburg en ziet in Nice vermoedelijk voor het eerst een hotel van binnen. Voor haar is het tiendaagse uitstapje vanaf de eerste dag al geslaagd. Als ze thuis komt, wacht haar de heldenstatus die in het westen alleen voor topmodellen als Claudia Schiffer en Naomi Campbell is weggelegd.

Wendy Dubbeld, de 17-jarige Nederlandse deelneemster, laat het allemaal over zich heenkomen. Als er een fototoestel in zicht komt, tovert ze als een waar topmodel haar vriendelijkste glimlach te voorschijn, beantwoordt in haar beste Engelse de gestelde vragen en vervoegt zich vervolgens weer netjes bij het groepje wachtende meiden. Zou ze dat laatste niet doen, dan zou een van de begeleiders haar tot de orde roepen. Het gaat er in Nice vooral om om mooi te zijn en goed te luisteren. Een eigen mening wordt niet op prijs gesteld en opstandig gedrag is uit den boze.

Blij dat ze weer even Nederlands kan praten, vertelt het meisje uit Rhenen het allemaal reuze spannend te vinden. "Ik had al niet verwacht dat ik de Nederlandse finale zou winnen. Dus dit is helemaal te gek." Wat ze van de andere deelneemsters vindt? "Iedereen is hartstikke aardig. Er is helemaal geen concurrentie. Ik krijg alleen wel wallen onder m'n ogen omdat ik veel te weinig slaap. Hoe kunnen ze dan verwachten dat ik mooi blijf?"

Lees verder...
Meer foto´s van de modellen
Door op een van de finalistes te klikken krijgt u een aantal grotere foto´s te zien.

De foto's van de finale van de Model Look in Nice
Portfolio Wendy Dubbeld - winnares Nederlandse Model Look 1998
Portfolio Yfke Sturm - winnares internationale Model Look 1997
Portfolio Annemieke van den Berg - 3e op internationale Model Look 1997

Foto´s: Johannes Dalhuijsen, Anko Stoffels, Ray Christian, Joep Kroes en Hans de Vries
© 1998 De Telegraaf-i, Amsterdam