&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
 

Kafelnikov onverstoorbaar naar winst
Mixed dubbel prooi voor Zuid-Afrikanen

Yevgeni Kafelnikov heeft zijn tweede Grand-Slamtitel op zak. De Rus, die drie jaar geleden in Parijs de sterkste was, voegde vanmorgen de Australian Open toe aan zijn trofeeënkast. De verrassende Zweed Thomas Enqvist, die in de aanloop naar de finale toe voor nationale Australische rouw had gezorgd door achtereenvolgens Mark Phillippoussis en Pat Rafter uit het toernooi te knikkeren, kreeg vooral in de tweede set een merkwaardige inzinking, waarna Kafelnikov zijn greep op de partij niet meer verloor: 4-6, 6-0, 6-3, 7-6.

Yevgeni Kafelnikov: tweede titel Enqvist begon de partij ijzersterk en sleepte ook de eerste set in de wacht. Daarna verloor de Zweed, die door zijn prestaties de top-10 op de ATP-lijst nadert, negen games op rij. Dat kostte hem twee sets. In de vierde set kwam het aan op een tiebreak. Daarin was de Rus, de enige geplaatste speler (10) in de halve finales, voor Enqvist niet te houden. Bij 7-1 in de tiebreak was het feest voorbij.

Het mixed-dubbeltoernooi in Melbourne is gewonnen door het Zuid-Afrikaanse koppel Mariaan de Swardt/David Adams. Het duo had drie sets nodig om Serena Williams (VSt) en Max Mirnyi (WRu) van de titel af te houden: 6-4, 4-6, 7-6. Williams en Mirnyi waren in de derde set heel dichtbij de winst, maar een matchpoints bij 4-5 kon niet worden verzilverd. In de tiebreak ging het gelijk op tot 5-5. Daarna bleek dat het gelegenheidsduo De Swardt/Adams de zenuwen beter in bedwang te hebben. Het was voor zowel De Swardt als Adams de eerste grote titel.


Na de dubbeltitel van gisteren aan de zijde van Anna Koernikova heeft de Zwitserse Martina Hingis ook het enkeltoernooi op haar naam geschreven. In de finale was de nummer twee van de wereld en de plaatsingslijst te sterk voor de Française Amélie Mauresmo: 6-2, 6-3. Voor Hingis is het de derde toernooizege op rij in Melbourne.

Martina Hingis: niet te stuiten Het grote verschil tussen de twee was vooral de vastheid. Mauresmo, die over een knalharde opslag en een striemende backhand beschikt, maakte te veel onnodige fouten om het Hingis echt lastig te maken. Het zal Mauresmo niet al te veel deren. Ze begon het toernooi als 29e van de wereldranglijst en zal naar verwachting ergens rond plaats 18 Melbourne verlaten. Martina Hingis blijft tweede, achter Lindsay Davenport.

Pat Rafter heeft het toernooi voor het thuispubliek toch nog enigszins gered. Met de Zweed Jonas Bjørkman won de Australiër het mannendubbel, door in de finale het favoriet geachte Indiase dubbel Mahesh Bhupati/Leander Paes in vijf sets te kloppen: 6-3, 4-6, 6-4, 6-7, 6-4. Het duurde drie uur en een kwartier voor de Indiërs op de knieën gingen.

Bjørkman: weer winstRafter in volle concentratieHet was de tweede achtereenvolgende dubbeltitel in Melbourne voor Bjørkman. Vorig jaar vormde hij met Jacco Eltingh een succesvol gelegenheidsduo. Het is voor Rafter (rechts) de eerste grote dubbeltitel. Hij won eerder wel al tweemaal het US Open in de singles.


Aan de hand van de ervaren rot Martina Hingis heeft Anna Koernikova haar eerste Grand-Slamtitel in de wacht gesleept. Een grote prijs in het enkelspel is nog ver weg, maar in de dubbel lukte het prima. De 'Spice Girls van het tennis', zoals het glamourduo bekend staat, waren duidelijk te sterk voor Lindsay Davenport en Natasja Zvereva.

Glamour girls winnen damesdubbelDavenport moet daardoor met lege handen naar huis, want in het enkelspel werd ze verrassend verslagen door Amélie Mauresmo. Ook de zeer ervaren Zvereva heeft ditmaal geen prijs. Twee jaar geleden won ze de Australische dubbeltitel nog - met Hingis.

Koernikova en Hingis vlogen elkaar blij in de armen. Hingis heeft de leiding in het duo en de blonde Russin leert een hoop van hun samenwerking. De tieners (rechts), die beiden dol zijn op de spotlights, spelen dit jaar voor het eerst samen.

Kafelnikov troost HaasManon Bollegraf ziet de mixed finale aan zich voorbij gaan. In de halve finale verloor ze met haar Argentijnse partner Pablo Albano van het duo Max Mirnyi en Serena Williams: 6-4, 6-4. Bollegraf was de laatste Nederlandse deelnemer in Melbourne.

In het heren enkelspel krijgt Thomas Enqvist de Rus Yevgeni Kafelnikov tegenover zich. De Rus (links), als tiende geplaatst en de enige beschermde speler die de halve finales haalde, versloeg Tommy Haas (rechts). De Duitser speelde vooral tegen zichzelf en was erg van slag door zijn verlies. Het was aan het einde van de wedstrijd dan ook veel slechter gesteld met zijn mentale vorm dan met zijn fysieke conditie.

terug naar boven