MEERLE - Tussen de gevestigde namen op het affiche van de Zesdaagse van Amsterdam springt het koppel Knaven-Van Bon in het oog. In vervlogen jaren reden de beide renners van Domo-Farm Frites al eens gezamenlijk naar de nationale titel koppelkoers, maar sindsdien was hun weerzien met de baan mondjesmaat. Als gerenommeerde wegcoureurs zijn Servais Knaven en Leon van Bon tijdens de tweede zesdaagse in het Amsterdamse Velodrome echter wel de trekpleisters voor het grote publiek. En bovendien gevaarlijke outsiders.
|
Leon van Bon (l) en Servais Knaven zijn de grote publiekstrekkers van de Zesdaagse van Amsterdam. (Foto: visumar)
|
"De start is pas maandag, maar we zijn allebei al nerveus", vertelt Knaven. Onbedoeld geeft hij ermee aan dat hij en zijn koppelgenoot niet alleen naar de hoofdstad afreizen om een vorstelijke opkomstpremie af te halen, maar dat ze ook sportief het onderste uit de kan willen. "Conditioneel hoeven we niet onder te doen voor welk ander koppel dan ook", weet de winnaar van Parijs-Roubaix van verleden jaar. "Wat dat betreft, is deze zesdaagse ideaal: ze sluit perfect aan op het wereldkampioenschap op de weg. Omdat dat vlak was, heb ik al een tijdje veel op snelheid getraind. De eerste twee dagen zullen het moeilijkst zijn. We missen het ritme om met zestig kilometer per uur een aflossing te doen."
Rond de Tour kreeg Knaven een telefoontje van Patrick Sercu, de Belgische zesdaagsekoning die tegenwoordig de contracten regelt. "Ik dacht eerst dat het Christophe was, zijn zoon, die belde in verband met de fusie tussen Domo en Lotto", lacht Knaven. Toen het senior bleek te zijn met de aanbieding om in Amsterdam te acteren, hoefde hij niet lang na te denken. "Ik heb niet lang getwijfeld. Een jaar eerder had ik al de stille hoop dat ze me zouden vragen, als winnaar van Parijs-Roubaix."
De namen Van Bon en Knaven komen in het baanwielrennen niet uit de lucht vallen. Als jonkies waren beiden geregeld op de piste te vinden. In 1992 behaalden ze samen de nationale titel in de koppelkoers. Knaven reed sindsdien alleen in 1994 in voorbereiding op het WK baan en begin 2000 in Antwerpen nog in wedstrijdverband op de baan. "We hebben een verleden. Het is een uitdaging om te laten zien wat we nog kunnen. Op de weg zijn we redelijke coureurs, dus ik denk dat we nu ook mee moeten kunnen. Misschien top vijf, of nog meer als het héél goed gaat..."
De renner uit het vroegere TVM-kamp meent dat hij de accu ondanks een lang wegseizoen nog wel kan opladen. "Vanaf 15 januari heb ik 110 koersdagen gehad. Vergeleken met andere renners is dat bovengemiddeld. Maar een zesdaagse is heel iets anders. Ik heb er zelf voor gekozen en ik moet zeggen: ik heb er veel zin in. Zeker in Nederland; dat is toch wel speciaal. Links en rechts heb ik al van verschillenden gehoord dat ze willen komen kijken. De reacties zijn enthousiast. Maar het zal even aftasten worden. Je stapt toch weer in een andere wereld."
Sprinter Jeroen Blijlevens is gisteren in het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven geopereerd aan een vernauwing in een liesslagader. In de loop van het seizoen kwam de aandoening bij de sprinter van Domo-Farm Frites aan het licht, maar een ingreep werd uitgesteld tot na het wielerseizoen.
De Italiaanse wielrenner Michele Bartoli heeft de semi-klassieker Milaan-Turijn gewonnen. Bartoli, door bondscoach Franco Ballerini buiten de ploeg gelaten voor het WK in Zolder, klopte in de sprint de Zwitser Oskar Camenzind en de Italiaan Gabriele Missaglia.