De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 17 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Weg winst Wall Street

Van een onzer verslaggevers

   
 

NEW YORK - De Amerikaanse aandelenbeurzen zagen gisteren de winst van de afgelopen dagen vrijwel geheel verdwijnen. Aanleiding vormden met name de tegenvallende winstcijfers en slechte vooruitzichten van chipmaker Intel en telefoonfabrikant Motorola. De toonaangevende Dow Jones Industrial-index sloot zodoende 219 punten lager op 8036,03 punten, een verlies van 2,7%. De Nasdaq lag gezien het bedroevende technologienieuws zwaarder onder vuur en verloor dan ook 3,9% op 1232,39 punten.

Intel ging gisteren hard onderuit nadat de avond ervoor was gebleken dat de kwartaalwinst ($0,11 per aandeel) lager uitpakte dan Wall Street had verwacht ($0,13). De omzet van de chipfabrikant bleef bovendien nagenoeg onveranderd steken op $6,5 miljard. Eerder dit jaar had Intel de omzetverwachting verlaagd. De chipmaker kreeg onder meer negatieve adviezen mee van Prudential, Bank of America en CIBC. Intel sloot uiteindelijk 18% lager op $13,54. De verwachting van Intel dat de vraag naar pc's in de komende tijd niet zal toenemen deed bovendien ook de collega-technologiebedrijven geen goed. Nabeurs maakte IBM kwartaalcijfers bekend waaruit bleek dat de omzet vrijwel gelijk is gebleven, bij een winst van $1,69 miljard. Analisten hadden minder verwacht.

Coca Cola plonsde naar omlaag door een negatieve verwachting uit te spreken over de winst van het gehele jaar 2002. In het derde kwartaal steeg de winst met 8% procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, maar voldeed daarmee niet aan de verwachtingen. De frisdrankreus schrijft de winststijging voor een deel toe aan de sterke verkopen in Amerika van de nieuwe frisdrank 'Vanilla Coke'. Coke sloot ruim 10% lager op $47,20.

Caterpillar, producent van zware bouwmachines, zag de nettowinst in het derde kwartaal toenemen tot $ 213 miljoen. Vorig jaar was dat nog $205 miljoen in dezelfde periode. De omzet steeg tot $ 5,08 miljard. De winst per aandeel kwam over deze periode uit op $0,61, tegenover $0,59 in dezelfde periode vorig jaar. Dat was hoger dan analisten hadden verwacht. Caterpillar was daardoor een van de weinige stijgende fondsen, met 2% winst op $38,76.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 17 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.