De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 17 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Verzekeraars juichen nog
niet om val Balkenende-I

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
CARLO DE SWART ...champagne blijft voorlopig dicht ...
AMSTERDAM - Deze week kan niet meer stuk voor levensverzekeraars. Beurskoersen klimmen weer met recordsnelheden uit het dal, en dan valt ook het verwenste kabinet nog eens. Hetzelfde kabinet dat uit bezuinigingsdrift een dikke rode streep door de lucratieve markt van gefiscaliseerde lijfrentepolissen haalde. Alle reden voor een feestje, zou je zeggen. Maar dat valt tegen. "De champagne blijft hier voorlopig onder de kurk", bromt voorzitter Carlo de Swart van het Verbond van Verzekeraars.

"De door de kabinetsplannen veroorzaakte kopersstaking blijft voorlopig bestaan", voorspelt bondsvoorzitter De Swart, in het dagelijks leven topman bij Fortis-dochter ASR. Want wat moet een klant met een lijfrenteverzekering waarvan onduidelijk is of de premie daarvan in de toekomst nog wel aftrekbaar is en betaald kan worden met spaarloon? "Dat is inderdaad een lastige zaak, want ook het volgende kabinet zal natuurlijk willen bezuinigen. Nee, de enige winst voor ons zit in het uitstel. De administratieve ramp was enorm geweest als we nog dit jaar alle bestaande producten hadden moeten wijzigen. Dat had ons honderden miljoenen gekost."

De Swart gaat er vanuit dat het kabinetsvoornemen om het spaarloon en de basisaftrek voor lijfrentepolissen met ingang van 2003 af te schaffen, in ieder geval voor dit jaar van de agenda is verdwenen. "Als dít geen controversieel onderwerp is, dan weet ik het niet meer. Het demissionaire kabinet moet daarom afzien van verdere behandeling."

Maar zelfs als de maatregelen worden doorgedrukt, houdt de voorzitter van de gezamenlijke verzekeraars goede hoop. "In het najaarsoverleg komt het kabinet tegenover sociale partners te staan die samen met ons van mening zijn dat het spaarloon en de basisaftrek gewoon overeind moet blijven zolang er geen redelijk alternatief is. Een goed alternatief zou een levensloopverzekering zijn met de mogelijkheden om te sparen voor studiekosten van de kinderen, een pensioen of het opnemen van een sabbatical." Bovendien zegt De Swart inmiddels over goede contacten te beschikken binnen het CDA, met name met (ex)-minister De Geus. "Het valt te verwachten dat die partij ook bij nieuwe verkiezingen de grootste blijft", aldus de verzekeraar.

De aankondiging van de kabinetsplannen kwam dit voorjaar bij verzekeraars aan als een goed gerichte schop in het kruis. Niet alleen was het de derde belastingmaatregel binnen tien jaar met opnieuw ingrijpende gevolgen voor de assurantiebranche, ook stond de maatregel haaks op de eerdere afspraken die met Paars II gemaakt waren.

Vandaar dat de verontwaardiging groot was en de protestgeluiden hevig waren. Verzekeraars spraken van een 'onbetrouwbare overheid' die de 'houdbaarheid van oudedagsvoorziening terugbracht tot dat van een pak melk'. De branche overwoog zelfs om een kort geding tegen de staat aan te spannen, maar zag daar onlangs van af omdat zo'n actie door een aantal verzekeraars als te extreem werd beschouwd. Afgelopen week had de branche al wel vast becijferd dat de kabinetsvoornemens, door het verdwijnen van zo'n €500 miljoen omzet per jaar, ruim 4000 banen gaat kosten in de sector. De helft bij verzekeraars zelf en de rest bij assurantieadviseurs, die door het wegvallen van de eenvoudig te verkopen basisaftrekproducten hun deuren zouden kunnen sluiten.

Bij Bert Lugtigheid, directeur van verzekeringsmaatschappij Levob en in de afgelopen maanden regelmatig op de barricaden te vinden om de kabinetsvoornemens te bestrijden, overheerst vreugde over het voortijdige opstappen van de ministersploeg. "Ik neem er straks een borrel op. Voorlopig gaan de huidige belastingplannen de ijskast in. Bovendien verwacht ik dat het voor sommige onderdelen tot afstel zal leiden", zegt Lugtigheid.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 17 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.