De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 17 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Optietak in VS blijft winst
Van der Moolen drukken

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
De lage koersen op de beurs raken ook handelsbedrijf Van der Moolen (VDM). (Foto: ANP)
AMSTERDAM - Van der Moolen komt in het derde kwartaal op een nettowinst van circa €17,2 miljoen uit, zo meldde het effectenbedrijf gisteren, vooruitlopend op de officiële publicatie van het kwartaalresultaat. In het derde kwartaal vorig jaar werd nog een winst van €19,2 miljoen behaald. De market maker, vooral afhankelijk van de handel op de New York Stock Exchange, ziet de winst gedrukt door de belabberde resultaten van de Amerikaanse optietak.

Als market maker is Van der Moolen afhankelijk van het handelsvolume en de volatiliteit (de bewegelijkheid van koersen) op de beurzen. Hoe hoger beide factoren, des te hoger de inkomsten van het AEX-fonds. Wat grillige koersbewegingen betreft had het effectenbedrijf in het derde kwartaal niets te klagen. Het handelsvolume op de New York Stock Exchange (NYSE) was echter lager, zo reageerde woordvoerder Tom Schram op een analyse van Bank Oyens van Eeghen, die juist een volumestijging van 13,5% meldde. "Ze hebben naar het volume in aandelen gekeken, maar voor ons is het handelsvolume in dollars van belang, en dat is eerder iets gedaald", stelde Schram.

Hiermee waren de lage aandelenkoersen ook een probleem voor Van der Moolen. Eerder heette het nog 'het maakt niet uit of de beurzen dalen of stijgen, als er maar wordt gehandeld'. De inkomsten van de market maker zijn echter gerelateerd aan de omvang van aandelentransacties in dollars. Lage koersen leiden dan tot lagere inkomsten. Ondanks een bijzonder goede maand in juli zijn de opbrengsten van Van der Moolen daarom blijven steken op "een vergelijkbaar niveau" als in het tweede kwartaal.

Het resultaat is wel iets beter dan de €16,9 miljoen die Van der Moolen in het vorige kwartaal boekte, maar iets onder het bedrag waarop analisten gemiddeld hadden gerekend. Vergeleken met het derde kwartaal in 2001 is er sprake van een winstdaling van ruim 10%. Van der Moolen maakt de definitieve cijfers op 7 november openbaar, maar analisten verwachten niet dat deze veel zullen afwijken van de huidige opgave.

Blijvende molensteen is de optietak in de VS. Een 51%-belang in optiespecialist Cohen, Duffy & McGowan medio 2001 (aankoopbedrag $59,5 miljoen) blijkt een onvervalste bleeder . "De báten zijn hier negatief", zo benadrukte Jaap Meijer, analist van SNS Securities. "En dan gaan ook nog eens de kosten er vanaf. Dat hakt er enorm in." Meijer voorziet geen verbetering. "De concurrentie op de market makers in de optiemarkt is er messcherp. Dat zie ik niet echt veranderen." Een verkoop zou redding brengen. Voor het aandeel zou dat een koerswinst van €6 kunnen opleveren, zo gaf Meijer in overweging.

Cohen, Duffy & McGowan heeft Van der Moolen inderdaad weinig plezier gebracht. Al vrij kort na de transactie verzuchtte zelfs Fred Böttcher, topman van Van der Moolen, dat de aankoop beter op een later moment doorgang had kunnen vinden. Vermoedelijk zou het overnamebedrag dan een stuk lager zijn geweest.

De topman ontkende toen echter tegelijkertijd het bedrijf weer te willen verkopen. In plaats daarvan werden de kosten gesnoeid en werd het risicoprofiel verlaagd. Tot nu toe kennelijk zonder veel succes. Ook gisteren wilde het bedrijf niet speculeren op een eventuele verkoop van de optiedochter.

Van de teloorgang van de elektronische beurs Jiway - het Zweedse OM Gruppen trok de stekker eruit - ligt Van der Moolen niet wakker. "Dit heeft geen enkel effect. We deden er slechts een paar transacties per dag."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 17 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.