De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 17 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Najaarsoverleg op losse
schroeven na kabinetsval

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Door de val van het kabinet is het woord weer aan werkgevers en werknemers. Doekle Terpstra(l), Lodewijk de Waal (m) en Jacques Schraven van VNO-NCW (r) (Foto: ANP)
AMSTERDAM - Voorzitter Lodewijk de Waal van de vakcentrale FNV windt er geen doekjes om. "Het najaarsoverleg heeft geen zin als er geen overheid is om zaken mee te doen." Werkgevers, werknemers en het kabinet zouden in het traditionele najaarsoverleg eind november tot een centraal akkoord moeten komen over belangrijke onderwerpen als de levensloopregeling (ter compensatie voor het af te schaffen spaarloon), de pensioenen, de wao en loonmatiging.

De Waal vindt de val van het kabinet door de voortdurende ruzies in de LPF een "platte vertoning". "Met kinderachtige en onvolwassen ruzies is hier gesold met de belangen van het land. En dat terwijl de vakbeweging met werkgevers en het kabinet overleg voerde over een aantal belangrijke dossiers zoals de wao, de gesubsidieerde arbeid, de werkgelegenheid, het spaarloon en de pensioenen."

De vakcentrale zal "als de kruitdampen weer zijn opgetrokken" uitzoeken welke afspraken die in het strategisch akkoord van het kabinet zijn opgenomen, wel en welke niet doorgaan. "Kijk, als ze controversiële plannen zoals het afschaffen van het spaarloon en het invoeren van een nieuw wao-stelsel willen doorzetten, komen ze ons tegen", waarschuwt de voorzitter. Als blijkt dat het demissionair kabinet toch zaken met de vakbeweging en werkgevers kan doen, "zou dat een wonderbaarlijke tovertruc zijn van Harry Potter".

Werkgevers- en werknemersorganisaties praten morgen met elkaar in het landelijk overlegorgaan Stichting van de Arbeid. "We gaan dan kijken waar we staan. Met de werkgevers waren we er wel uitgekomen. Dat geeft nog eens aan wat voor een kleine kinderen er in het kabinet hebben gezeten."

Ook CNV-voorzitter Terpstra denkt dat een najaarsoverleg geen zin heeft. "We waren bezig gezamenlijk onderwerpen aan te pakken. Maar met een demissionair kabinet zijn er geen uitruilmogelijkheden aan de kant van de overheid."

Voorzitter Ad Verhoeven van de Unie MHP denkt er anders over. Hij weet dat het najaarsoverleg veel beperkter zal zijn, maar vindt dat er toch een signaal moeten worden afgegeven over de ernst van de economische situatie. "We moeten toch praten over de loonontwikkeling. De vakbeweging en werkgevers kunnen daarover een lijntje open houden." Dat de overheid geen uitruilmogelijkheden meer heeft, erkent hij. "Maar we moeten er wel over blijven praten. Tenslotte is het een zaak die de sociale partners aan gaat."

Volgens algemeen directeur Niek Jan van Kesteren van werkgeversorganisatie VNO-NCW is de LPF erg laconiek omgesprongen met het landsbelang. "Een demissionair kabinet moet lopende zaken afwikkelen", zegt Van Kesteren. "Het is nu de vraag wat ze nog wel en wat ze niet meer kunnen doen. Er zijn afspraken opgetekend in het strategisch akkoord. Maar als het demissionair kabinet bijvoorbeeld de nieuwe wao wil doorvoeren, zal de Tweede Kamer dat waarschijnlijk niet in behandeling nemen."

Als er snel nieuwe verkiezingen komen en er in januari al een nieuw kabinet is, stelt de werkgeversorganisatie het najaarsoverleg liever uit. Of een najaarsoverleg in november zin heeft, moet VNO-NCW nog bezien. "Dit overleg is dan behoorlijk uitgehold", aldus Van Kesteren. De afspraken met de vakbeweging blijven staan, benadrukt hij. Van Kesteren vindt het beschamend en pikant dat in december in Kopenhagen een demissionair kabinet een beslissing "van zo'n omvang" moet nemen over de uitbreiding van de Europese Unie.

Volgens ondernemersorganisatie MKB-Nederland kan in het najaarsoverleg een intentieverklaring worden overeengekomen over zaken als loonkostenontwikkeling. "We moeten wel de winter doorkomen. En zoals het er nu uitziet, zullen de lonen veel te hard stijgen", zegt voorzitter Hans de Boer. Hij vindt dat alle tot nu toe gemaakte afspraken gewoon geïmplementeerd moeten worden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 17 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.