De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 17 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Beleggers halen schouders
op over de val van kabinet

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (500x296, 31kb)

AMSTERDAM - De Nederlandse beleggers laten hun oren nog altijd meer hangen naar de Amerikaanse politiek (wel of geen inval in Irak?) en economie dan naar de perikelen op het Binnenhof. De val van het kabinet liet de Nederlandse beurs zo goed als onberoerd. De AEX-index ging na de monsterwinst van afgelopen dinsdag van bijna 8% (in punten de grootste stijging ooit!) weliswaar 2,54% naar beneden, maar dat was volgens analisten en handelaren een reactie op de forse stijging van de afgelopen dagen en enkele tegenvallende kwartaalcijfers uit de VS. "De val van het kabinet lag voor de hand", stelt Michiel van der Stee van Van Lanschot. "We gingen er al vanuit nadat bekend werd dat minister Bomhoff zijn ontslag had aangeboden.

Voor de beurs maakt het weinig uit. Niemand is er hier echt in geïnteresseerd, althans de beleggers niet."

Ook bij Van der Hoop Effektenbank waren er geen duidelijk merkbare gevolgen van de politieke perikelen.

"De val van het kabinet helpt natuurlijk niet mee qua sentiment, maar feitelijk is het een non-item. Iedereen zag het aankomen. In Nederland zijn we weliswaar niet gewend aan zo'n snelle wisseling, maar fundamenteel is de invloed niet zo groot", aldus René Lokenberg, directeur marktstrategie bij Van der Hoop.

Danny Markens van Stroeve sprak van een "lekkere dag". Ook hij ziet de val van het kabinet niet als een groot gevaar voor het sentiment op de beurs van Amsterdam.

De reacties op en rond het Damrak maken nog eens duidelijk dat Amsterdam, maar ook de andere Europese financiële centra varen op het kompas van de Amerikaanse beurzenmarkt. Het slot of de opening van Wall Street is bepalend voor het wereldwijde sentiment.

Zo trok tegenvallend nieuws van chipfabrikant Intel en Motorola de Nederlandse chipgerelateerde fondsen ASML en Philips gisteren mee naar beneden.

Goed nieuws van Citigroup zorgde dinsdag juist voor forse koersstijgingen van de financiële waarden, die gisteren te maken kregen met zeer zenuwachtige beleggers die zorgden voor grote koersuitslagen.

René Lokenberg ziet de correctie van gisteren als een logisch gevolg van de zeer snelle stijging van de AEX van de afgelopen dagen. "De correctie is heel gezond. Het zou goed zijn als de weerstand van 320 punten nog een keer zou worden getest."

Nog niet alle bedrijven zijn volgens hem zover dat ze gezonde bedrijfsresultaten over het derde kwartaal kunnen laten zien.

Dat laat onverlet dat wie een week geleden is ingestapt, op bepaalde fondsen fors had kunnen verdienen (zie illustratie).

Ondanks de fraaie koerswinsten van de afgelopen dagen is het volgens Danny Markens nog maar de vraag of de beurs de weg naar boven definitief is ingezet.

"De fundamenten zijn ten opzichte van drie weken geleden nog niet veranderd. Er is nog steeds sprake van terroristische dreigingen, een oorlog in Irak en zorgen over de Amerikaanse economie. Het valt mij mee dat de winst die dinsdag werd geboekt gisteren redelijk is vastgehouden."

Op korte termijn blijft volgens Markens onzekerheid troef. "Maar als je naar de waardering van ondernemingen kijkt is er sprake van een instapmoment voor de lange termijn."

Vooral ten aanzien van de technologiefondsen zijn er volgens Markens de nodige kanttekeningen te maken. Opvallend is dat er nog steeds twijfel is over het herstel van de markt. Chipfabrikant Intel is nog het meest optimistisch met een verwacht herstel aan het begin van volgend jaar.

Motorola slaat alle hoop op een spoedig herstel de bodem in en rekent niet op een herstel voor het eind van 2003. Het is opvallend dat steeds meer bedrijven het herstel steeds verder voor zich uitschuiven.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) stelt in haar nieuwsbrief aan de leden dat het huidige herstel een correctie is op de extreem lage en doorgeschoten waardering van aandelen.

"Voor een structurele hausse moet er eerst uitzicht zijn op betere winsten in 2003 en moet het risico op een militair conflict tussen de VS en Irak afnemen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 17 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.