De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 17 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Winstwaarschuwing Intel
trekt ASML naar beneden

   
 

AMSTERDAM - Na de spectaculaire rally van dinsdag was er gisteren sprake van een milde correctie op de Europese beurzen. Over het algemeen werd een groot deel van de winst van de afgelopen dagen echter stevig vastgehouden. Een winstwaarschuwing van chipfabrikant Intel en het vooruitschuiven van het herstel door mobiele telefoonfabrikant Motorola naar eind 2003, trokken de technologiefondsen naar beneden. ASML, fabrikant van machines voor de chipindustrie, kreeg de zwaarste tik uitgedeeld, na een winst van 23% op dinsdag volgde er gisteren een teruggang van 14,9% naar €7,02 euro. ASMI zag de 15% winst van afgelopen dinsdag voor bijna de helft verdwijnen. De koers daalde 7,38% naar €8,41.

Philips trok de index met 2,74 punten naar beneden. De koers daalde met 9,83% naar €15,50. Het elektronicaconcern werd enerzijds meegesleept door het slechte nieuws uit de chip- en telecomsector, anderzijds was er sprake van een vertraagde reactie op de dinsdag bekend gemaakte cijfers over het derde kwartaal. "In de euforie van dinsdag reageerde de markt positief maar vandaag kijken ze wat nauwkeuriger", aldus een handelaar.

In totaal verloor de AEX -index 8,65 punten of 2,5% op 331,94. Tegenover 15 dalers stonden 9 winnaars. De Midkap-index steeg minimaal met 0,04% tot 298,36 punten. Hier was sprake van 12 stijgers en 11 dalers.

Volgens René Lokenberg, directeur marktstrategie bij Van der Hoop, is de correctie logisch. "Het ging veel te hard gisteren. Vorige week donderdag stonden we nog op 285 en nu staan we op 332 punten. Als we de 320 punten-weerstand nog eens zouden testen zou dat heel goed zijn." Volgens hem zijn nog niet alle bedrijven zover dat ze stijgende resultaten over het derde kwartaal kunnen laten zien. "Er is wel wat goed nieuws maar het is op dit moment een situatie van twee stappen vooruit en één stap achteruit."

Michiel van der Stee van Van Lanschot Bankiers meent dat er de komende weken meer duidelijkheid zal komen. Het zal volgens hem afhangen van de bedrijfsresultaten waarbij de reactie van de belegger op het nieuws zeer wisselvallig kan zijn. "Het is een kwestie van het glas is halfleeg of halfvol."

Duidelijk is dat beleggers in turbulente tijden de Amerikaanse beurs met een grotere interesse volgen dan de Nederlandse ontwikkelingen. De val van het kabinet Balkenende had volgens handelaren nagenoeg geen enkele invloed op beleggers. Velen hadden de val al min of meer zien aankomen en haalden bij het bekend worden hun schouders op. "Niemand is hier echt in geïnteresseerd, althans de beleggers niet", concludeerde een analist.

De financials beleefden gisteren een enerverende dag met koersschommelingen van 10% of meer. De dag werd echter afgesloten op verlies. ING, die een alliantie aankondigde met The Bank of New York op het gebied van wereldwijde effectenbewaardiensten, verloor 2,88% op €17,19. Aegon moest 5,38% prijsgeven gevolgd door Fortis (-2,43%) en ABN Amro (-2,10%).

Het beursbedrijf Van der Moolen kwam met een tussentijdse rapportage over de resultaten in het derde kwartaal. De definitieve cijfers worden op 7 november bekendgemaakt. De nettowinst is uitgekomen op €17,2 miljoen euro, en daling van 10% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar maar een stijging van 2% ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar. De omzet is met €86,3 miljoen ongeveer gelijk gebleven aan het vorige kwartaal. De ingezette reorganisatie op van verliesgevende optieactiviteiten in de VS heeft nog niet het gewenste resultaat gehad. De handelsopbrengsten in het derde kwartaal zijn nog immer verlieslatend. De koers van Van der Moolen zakte 2,11% in op het nieuws.

Er waren ook winnaars. De handelshuizen Buhrmann en Hagemeyer wisten te profiteren van gunstige cijfers van de Amerikaanse concurrent Home Depot. Buhrmann pakte er 5% bij en Hagemeyer 3,07%.

In de Midkap was Randstad, na gunstige berichten over de Nederlandse arbeidsmarkt de grootste winnaar met een plus van 5,96% op €8. Concurrent Vedior moest het doen met een klein verliesje van 0,40% op €5.

Ook Draka wist 2,72% op €9,45 te winnen. Bestuursvoorzitter Jan van Kesteren liet in een interview in het Financieel Dagblad weten ervan overtuigd te zijn dat er een wereldwijde consolidatieslag op komst is in de sector waarin de toptien spelers zo'n 25% van de markt in handen hebben. Van Kesteren stelde hierbij dat hij open staat voor iedere discussie.

Voetbalclub Ajax heeft financieel gezien een zeer slecht jaar achter de rug als gevolg van het uitbreiden van lucratieve transfers. Gisteren presenteerde algemeen directeur Arie van Eijden de cijfers over het gebroken boekjaar 2001/2002 waarin een verlies werd geleden van €25,8 miljoen euro. Dit is inclusief een voorziening van €9,4 miljoen voor de afschrijving op buitenlandse deelnemingen. Volgens Van Eijden komt echter allemaal weer goed met de club. Beleggers leken vertrouwen te hebben in hun club getuige de koerswinst van 5,14% op €3,68.

Monique Harmsen




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 17 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.