De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 17 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Ajax boekt recordverlies;
club wil weg uit buitenland

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Het uitblijven van lucratieve transfers droeg bij aan de rode cijfers. (Foto: ANP)
AMSTERDAM - Voetbalclub Ajax heeft financieel een slecht jaar achter de rug. In boekjaar 2001/2002 werd een recordverlies geleden van €25,8 miljoen. Daarin zit een forse voorziening van €9,4 miljoen in verband met de afschrijving van buitenlandse deelnemingen. Het eigen vermogen liep aanzienlijk terug van €93 tot €66 miljoen. Maar geen nood, bezwoer algemeen directeur Arie van Eijden gisteren. In het lopende boekjaar komt het allemaal goed.

Ajax is verplicht zijn jaarcijfers te publiceren als gevolg van de notering aan de Amsterdamse effectenbeurs. De gang naar de beurs is tot nu toe geen succes gebleken. De financiële resultaten zijn in die vier jaar achtergebleven. Daardoor verschrompelde de beurswaarde van de voetbalclub. Een aandeel wisselt inmiddels voor €3,60 van eigenaar. Dat is fors minder dan de introductiekoers van Hlf. 25 (€11,34). "We hebben echter geen plannen om de beursnotering te staken of aandelen terug te kopen", zei financieel directeur Jeroen Slop.

De gang naar de beurs heeft Ajax vooral een eenmalige kapitaalinjectie opgeleverd. De beursnotering bracht iets meer dan €56 miljoen in het laatje. Het geld is vooral gestoken in nieuwe spelers en deelnemingen in drie buitenlandse clubs.

Van die belangen wil Ajax nu af. Ze leveren geen cent op. De voetbalclub heeft een voorziening van maar liefst €9,4 miljoen genomen. Dat bedrag vertegenwoordigt 100% van de waarde van de belangen in Germinal Beerschot Antwerpen uit België en Ashanti Goldfields Sporting Club uit Ghana. De buitenlandse belangen in België en Ghana staan inmiddels te koop. In Ghana werd het afgelopen jaar een verlies geboekt van €1,2 miljoen. Ajax heeft een belang van 51% in de club. In België liep het verlies op tot €3,4 miljoen. De Amsterdammers hebben begin dit jaar het belang in Germinal Beerschot nog vergroot tot 72,5%. Er worden inmiddels gesprekken gevoerd met enkele mogelijke kopers, zo kondigde Van Eijden aan.

Het belang in Ajax Cape Town wil de Amsterdamse club nog wél aanhouden. Het verlies van de Zuid-Afrikaanse voetbalclub is met €0,3 miljoen nog te behappen. De deelnemingen zouden de kans krijgen om zich in 5 jaar te bewijzen, maar door de aanhoudende verliezen zegt Van Eijden zich niet genoodzaakt te voelen zich aan die belofte te houden. Hij hoopt echter door slim te onderhandelen dat de technische samenwerking met de betrokken clubs overeind blijft.

Voor het eind van het kalenderjaar moeten de belangen in België en Ghana zijn verkocht. Zo niet, dan gaat Van Eijden studeren op andere mogelijkheden om van de belangen af te komen.

Het recordverlies werd verder veroorzaakt door het uitblijven van lucratieve transfers. Alleen de spelers Arveladze, Bobson en Hellings brachten geld op. Slechts €3,9 miljoen. Dat stond in schril contract met de €19,9 miljoen die werd afgeschreven op de voetballers. Hierdoor kwam de post vergoedingsommen uit op een negatief bedrag van €16,0 miljoen. Ook het voorgaande jaar was die post negatief.

Tegelijkertijd liepen de personeelskosten van spelers en trainers hoog op: van €30,1 tot €35,0 miljoen. Dat is een stijging met 16,2%. De trainerswissel van Co Adriaanse door Ronald Koeman kostte de voetbalclub het afgelopen boekjaar €1,8 miljoen extra. De enorme stijging is verder het gevolg van 3 extra aangetrokken spelers. Die kostten €1,4 miljoen. Het winnen van de Amstel Cup en het landskampioenschap leverde de spelers een bonus van €1,2 miljoen op.

Dat is een hoger bedrag dan de kaartverkoop voor de bekerwedstrijden opbrachten. Kaartverkoop uit de normale competitie liep vorig seizoen terug. En ook de skyboxplaatsen leverden minder op. Doordat Ajax de tarieven voor seizoenkaarten verhoogde, konden díe inkomsten licht oplopen. Per saldo werden er namelijk 290 minder seizoenkaarten verkocht.

Voor het huidige boekjaar is Van Eijden echter optimistisch gestemd. Het bedrijfsresultaat vóór afschrijvingen en het resultaat van vergoedingssommen komt tenminste op break-even uit. Over het te verwachten nettoresultaat hield hij echter de kaken op elkaar.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 17 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.