De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 17 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Bomhoff geliefd en gehaat

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
Oud-minister Bomhoff (Foto: WFA GERHARD VAN ROON)
AMSTERDAM - De handelwijze van minister Bomhoff (Volksgezond-heid) was het beste te vergelijken met een olifant die door een porseleinkast raast. Zonder aanzien des persoons schopte hij, in de 87 dagen dat hij bewindsman was, tegen menig scheenbeen aan. Specialisten 'stonden te veel op de golfbaan' en zorgverzekeraars 'hadden te dikke auto's'. Toch vinden de meeste spelers in de zorgsector het jammer dat hij weg is.

De zorgverzekeraars vinden het spijtig dat Bomhoff zo snel het veld ruimt. "Het was toch een man die dingen binnen de gezondheidszorg in beweging wilde brengen", aldus een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Bomhoff wilde vanaf 1 januari volgend jaar beginnen met het geven van rapportcijfers aan de zorgverzekeraars. "Wie een onvoldoende scoort, moet zich laten omscholen", luidde de strenge regel van de minister. Volgens de ZN-zegsman hadden de verzekeraars daar "geen enkele moeite mee". De opmerkingen van de vertrokken bewindsman over het te uitgebreide wagenpark van veel directeuren in de branche bestempelt de woordvoerder vooral als 'gekscherend'. De Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie zien Bomhoff met lede ogen vertrekken. De organisatie was zeer te spreken over de inzet van de oud-minister. "Zijn eerste stappen waren veelbelovend", vat een woordvoerster het optreden van de vertrekkende bewindsman samen. "Het is erg jammer dat we nu geen resultaten kunnen zien."

De ziekenhuizen, die Bomhoff tussen neus en lippen door van wachtlijstvervuiling beschuldigde, laten weten het snelle einde van het centrumrechtse kabinet teleurstellend te vinden. De hospitalen zijn druk aan het werk om een nieuw bekostigingssysteem van de grond te krijgen, de zogeheten diagnose behandelingscombinatie (dbc). Met een dbc wordt duidelijker wat een operatie nou eigenlijk kost. "Dit is de grootste operatie voor de ziekenhuizen in de laatste tien jaar", legt een woordvoerster van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) uit. "Het zou een stuk prettiger geweest zijn als die omslag in een politiek stabielere achtergrond had kunnen plaatsvinden."

De Orde van Medisch Specialisten, die een paar weken terug door Bomhoff nog als 'koffieclubje' werd bestempeld, zit met "een dubbel gevoel". Aan de ene kant konden de specialisten zich goed vinden met het versneld invoeren van het nieuwe bekostigingssysteem. Aan de andere kant waren ze het faliekant oneens met de uitlatingen van Bomhoff dat de specialisten te veel op de golfbaan stonden en geld vingen zonder daarvoor te hoeven opereren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 17 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.