De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 17 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Jakarta maakt werk van terroristenjacht

Van onze correspondent

   
 

JAKARTA - Indonesië lijkt serieus werk te maken van de jacht op de daders van de vernietigende bomaanslagen afgelopen zaterdag waarbij zeker 189 doden vielen. Eerder was het op de vingers getikt omdat het waarschuwingen voor dreigende aanslagen in het land in de wind zou hebben geslagen. Gisteren werden twee mannen gearresteerd, harde bewijzen ontbreken echter vooralsnog.

De twee waren afgelopen zaterdag getuige van de ontploffingen die een nachtclub in Kuta verwoestte. Jakarta maakt na de aanslagen voort met nieuwe anti-terreurwetten - onder meer de politie zou ruimere bevoegdheden moeten krijgen - en er is inmiddels ook een internationaal onderzoeksteam opgezet. Onder meer veiligheidsdiensten uit Australië, Groot-Brittannië, de VS, Japan en Duitsland helpen de Indonesische regering bij het opsporen van de daders.

De eerste onderzoeksresultaten wijzen er volgens bronnen van een lokale krant, de Koran Tempo, op dat acht daders met twee bestelbusjes het bloedbad in Kuta hebben aangericht. Ze ontstaken de bommen mogelijk vanaf een afstand. Een kleine bomexplosie ging aan de grote klap vooraf, mogelijk ook met de bedoeling zoveel mogelijk slachtoffers te maken.

Een Saoedische financier zou de vanuit Indonesië geleide militante moslimgroepering Jemaah Islamiyah, die van betrokkenheid bij de bomaanslagen wordt verdacht, eerder dit jaar geld hebben gegeven om explosieven te kopen, aldus terreurexpert Rohan Gunaratna gisteren. Het gaat om een bedrag van 74.000 dollar, waarmee illegaal explosieven zouden zijn gekocht van Indonesische militairen.

Gunaratna baseert zich op Amerikaanse verslagen van verhoren van Omar Al Farouq, een Koeweiti die een hoge functionaris in het terreurnetwerk Al-Qaeda zou zijn. De naam van de Saoedische financier is niet bekend. Al Farouq werd in juni van dit jaar in stilte in Indonesië opgepakt en aan de Amerikanen uitgeleverd. Tijdens verhoren zou hij de Amerikaanse inlichtingendienst CIA vorige maand ook hebben verteld van naderende bomaanslagen in Indonesië.

Volgens het Duitse tijdschrift Stern gaf de CIA die melding door aan Jakarta. De autoriteiten zouden met de informatie evenwel niets hebben gedaan, aldus het blad.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 17 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.