JAKARTA - Indonesië lijkt serieus werk te maken van de jacht op de daders van de vernietigende bomaanslagen afgelopen zaterdag waarbij zeker 189 doden vielen. Eerder was het op de vingers getikt omdat het waarschuwingen voor dreigende aanslagen in het land in de wind zou hebben geslagen. Gisteren werden twee mannen gearresteerd, harde bewijzen ontbreken echter vooralsnog.
De twee waren afgelopen zaterdag getuige van de ontploffingen die een nachtclub in Kuta verwoestte. Jakarta maakt na de aanslagen voort met nieuwe anti-terreurwetten - onder meer de politie zou ruimere bevoegdheden moeten krijgen - en er is inmiddels ook een internationaal onderzoeksteam opgezet. Onder meer veiligheidsdiensten uit Australië, Groot-Brittannië, de VS, Japan en Duitsland helpen de Indonesische regering bij het opsporen van de daders.
De eerste onderzoeksresultaten wijzen er volgens bronnen van een lokale krant, de Koran Tempo, op dat acht daders met twee bestelbusjes het bloedbad in Kuta hebben aangericht. Ze ontstaken de bommen mogelijk vanaf een afstand. Een kleine bomexplosie ging aan de grote klap vooraf, mogelijk ook met de bedoeling zoveel mogelijk slachtoffers te maken.
Een Saoedische financier zou de vanuit Indonesië geleide militante moslimgroepering Jemaah Islamiyah, die van betrokkenheid bij de bomaanslagen wordt verdacht, eerder dit jaar geld hebben gegeven om explosieven te kopen, aldus terreurexpert Rohan Gunaratna gisteren. Het gaat om een bedrag van 74.000 dollar, waarmee illegaal explosieven zouden zijn gekocht van Indonesische militairen.
Gunaratna baseert zich op Amerikaanse verslagen van verhoren van Omar Al Farouq, een Koeweiti die een hoge functionaris in het terreurnetwerk Al-Qaeda zou zijn. De naam van de Saoedische financier is niet bekend. Al Farouq werd in juni van dit jaar in stilte in Indonesië opgepakt en aan de Amerikanen uitgeleverd. Tijdens verhoren zou hij de Amerikaanse inlichtingendienst CIA vorige maand ook hebben verteld van naderende bomaanslagen in Indonesië.
Volgens het Duitse tijdschrift Stern gaf de CIA die melding door aan Jakarta. De autoriteiten zouden met de informatie evenwel niets hebben gedaan, aldus het blad.