De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 17 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Verkiezingen
pas in januari

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De Tweede-Kamerverkiezingen zullen waarschijnlijk half januari 2003 worden gehouden. In theorie kunnen de verkiezingen al op 18 december plaatsvinden maar veel partijen hebben tijd nodig om hun programma aan te passen en nieuwe kandidatenlijsten op te stellen.

Snelle verkiezingen leveren vooral een probleem op voor de PvdA. De sociaal-democraten hebben nog geen nieuwe lijsttrekker. Het partijbestuur gooit de huidige procedure open, zodat PvdA-leden niet alleen hoeven te kiezen tussen de fractieleden Wouter Bos of Klaas de Vries. Ook externe kandidaten kunnen zich de komende weken aanmelden. De huidige fractieleider Jeltje van Nieuwenhoven sluit niet uit dat ze zich alsnog kandidaat stelt.

De PvdA heeft ook meer tijd nodig om flink de bezem te halen door de huidige lijst, waarop nu nog veel oudgedienden staan. Ook de Lijst Pim Fortuyn heeft tijd nodig om haar zaakjes op orde te krijgen en houdt liever verkiezingen in januari.

VVD-fractievoorzitter Zalm en zijn CDA-collega Verhagen pleitten gisteren voor verkiezingen in december, maar velen in hun partij zien dat niet zitten. Met name VVD-partijvoorzitter Eenhoorn wil tijd voor een grote schoonmaak in de kandidatenlijst.

Volgens de Kieswet moet na de val van het kabinet eerst de Tweede Kamer worden ontbonden. Dit neemt enkele dagen in beslag. Daarna hebben de partijen maximaal veertig dagen te tijd om hun nieuwe lijst met kandidaten voor de Tweede Kamer op te stellen. Dit mag wél sneller. De lijsten moeten dan ook nog door de congressen van de partijen worden goedgekeurd. Precies 43 dagen nadat alle lijsten zijn opgesteld, moeten de verkiezingen worden gehouden. Deze periode kan niet worden ingekort.

Als het niet haalbaar is om verkiezingen voor de kerst te houden, dan moeten iedereen vrijwel zeker medio januari naar de stembus.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 17 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.