De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 17 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  'Mabel toekomstige
vrouw van Friso'

   
 

DEN HAAG - De aanleiding is bijzonder triest. Maar Nederland maakte tijdens de uitvaartdienst van prins Claus kennis met Mabel Wisse Smit, naar het zich laat aanzien ooit de vrouw van prins Johan Friso. Het was opvallend, de 34-jarige Mabel Wisse Smit daalde dinsdagmiddag samen met het koninklijke gezin en de vijf zusters van prins Claus af in het voorportaal van de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft. Om samen met de Koningin en haar kinderen een laatste groet aan de overleden prins te brengen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 18kb)
De aanleiding is bijzonder triest. Maar Nederland maakte tijdens de uitvaartdienst van prins Claus kennis met Mabel Wisse Smit, naar het zich laat aanzien ooit de vrouw van prins Johan Friso. (Foto: ANP)
Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst omdat Mabel de afgelopen maanden een grote steun en toeverlaat voor de Koningin was. "Verder moet u er niets bij denken", aldus een woordvoerder.

Reinildis van Ditzhuyzen, historica en kenner van het Koninklijk Huis weet echter wel beter. "Dit kan maar een ding betekenen en dat is dat Mabel de toekomstige vrouw van prins Johan Friso is. Een steun en toeverlaat alleen gaat echt niet met de familie mee de grafkelder in. Dan ken ik wel andere mensen die ook een grote steun voor de Koningin zijn geweest."

De Haagse historica schat in dat het nog wel eventjes kan duren voordat er een verloving van de prins en zijn Mabel zal worden aangekondigd. "Voorlopig is het hof in rouw, en dan is het niet gepast. Maar wie eenmaal in de grafkelder is geweest, kan in mijn ogen niet meer terug."

Mabel is ten tijde van de ziekte van prins Claus heel dichtbij het koninklijk gezin komen te staan. Zo bezocht ze samen met Johan Friso de zieke prins regelmatig in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Ook ging ze afgelopen zondag met koningin Beatrix en haar kinderen naar de Kloosterkerk in Den Haag.

Maar concrete plannen voor een huwelijk zijn er nog niet. Er heeft nog geen gesprek plaatsgevonden met het paar en de nu demissionaire premier. Wil Friso lid blijven van het Koninklijk Huis, dan moet de regering met de partnerkeuze van de prins instemmen. Pas dan kan er een Toestemmingswet worden voorbereid en door de Tweede Kamer worden goedgekeurd.

Met het huidige politieke klimaat in ons land lijkt het er niet op dat dit gesprek overigens spoedig zal kunnen plaatsvinden.

Maar wie is de toekomstige prinses eigenlijk? Mabel Martine Wisse Smit werd op 11 augustus 1968 geboren in Pijnacker, maar groeide op in het Gooi. Ze studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en werkte daarna bij de Verenigde Naties in New York, waar ze zich tot Balkan-specialiste ontwikkelde.

Vrienden en kennissen beschrijven haar als een briljant studente. Ze spreekt vloeiend Engels, Spaans en Frans en ook een beetje Slavisch. De idealistische Mabel is volgens de mensen die haar kennen trouw, loyaal, open en zeer vriendelijk.

Mabel was al vroeg thuis in de wereld van hoogwaardigheidsbekleders. Halverwege de jaren negentig was ze zeer innig bevriend met Muhamed Sacirbey, oud-ambassadeur van Bosnië bij de Verenigde Naties en oud-minister van Buitenlandse Zaken van het door oorlog geteisterde Balkanland. Sacirbey's ster is overigens alweer dalende. Hij wordt gezocht wegens verduistering van minimaal 600.000 dollar.

Van Sacirbey neemt Wisse Smit eind jaren negentig afstand. Ze gaat in Brussel werken bij het Open Society Institute van de Hongaarse miljardair en mecenas George Soros. In Brussel raakt ze bevriend met prinses Laurentien en prins Constantijn. Bij het huwelijk van Constantijn en Laurentien behoort ze tot het bruidspersoneel. Evenals Johan Friso...
 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 17 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.