De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 17 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  'Onder Pim was dit
nooit gebeurd'

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Het moest wel fout gaan met de grote ego's van de amateurpolitici van de LPF. Een paar weken geleden nog vertelde de gisteren afgezette LPF-leider Harry Wijnschenk zonder gêne op een Haags terras dat hij het tijdens een straatrace op de A1 helaas had afgelegd tegen zijn maatje Herman Heinsbroek. De puissant rijke ex-minister van Economische Zaken had voor de gelegenheid zijn Ferrari Barchetta uit de garage gehaald. Hij haalde met gemak 270 kilometer per uur, terwijl de teller in de Audi TT van Wijnschenk bleef steken op 'slechts' 240 kilometer.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (341x512, 20kb)
.
De snelheidsduivels van de LPF vestigden gisteren echter een nieuw record: nog nooit eerder in de naoorlogse geschiedenis kwam een Nederlandse regering al binnen zo'n korte tijd ten val. Slecht 86 dagen was het kabinet van 'normen en waarden' gegeven...

Het kabinet-Balkenende ging roemloos ten onder aan de interne strubbelingen van de Lijst Pim Fortuyn en het aanhoudende machtsconflict tussen vice-premier Bomhoff en minister Heinsbroek.

De 'cowboys' van de LPF werden gisteren met het keiharde feit geconfronteerd dat politiek bedrijven een serieuze zaak is. Het landsbelang was in het geding, zo meenden CDA en VVD en ze trokken de stekker eruit. Het 'Circus Balkenende', zoals het kabinet door critici werd genoemd, gaf gisteren op een rumoerig Binnenhof zijn laatste voorstelling.

De LPF-kemphanen Bomhoff en Heinsbroek maakten kort na elkaar hun aftreden als minister bekend in een poging het kabinet te redden. Duidelijk onwillig, liet het grenzeloos ambitieuze duo zich slachtofferen. De LPF had al twee opvolgers op het oog. Heinsbroek begreep oprecht niet waarom de andere LPF-bewindslieden zich plotseling tegen hem hadden gekeerd. "Het was geen puinhoop, het was wanorde", sprak hij.

Kort nadat duidelijk was geworden dat het kabinet op springen stond en het Binnenhof volstroomde met dagjesmensen en journalisten, verscheen ook de beschermer van het gedachtegoed van Pim Fortuyn, Harry Mens, ten tonele. De tv-makelaar was 'toevallig' hier vanwege een afspraak "met een aantal heren", maar nam de gelegenheid te baat om de LPF op te roepen zichzelf als politieke partij op te heffen. Mens vond de val van het kabinet heel 'jammer' voor de 1,6 miljoen kiezers. "Maar het belangrijkste is dat het gedachtegoed van Pim is overgenomen door andere partijen", aldus Mens.

De LPF'ers hebben volgens de makelaar geen karakter getoond. "Het waren egotrippers. Onder Pim was dit nooit gebeurd", zei Mens.

Voor de massaal toegestroomde menigte, dat er in de herfstvakantie nog maar een dagje Den Haag aan vastplakte, werd het spektakel wreed verstoord doordat de politie dranghekken plaatste om de pottenkijkers op veilige afstand te houden. De weg moest worden vrijgemaakt voor de ministers en staatssecretarissen, die voor hun allerlaatste kabinetsvergadering met afhangende schouders naar de Trêveszaal togen.

Nadat Balkenende kort maar krachtig had duidelijk gemaakt dat hij bij koningin Beatrix het ontslag van zijn kabinet zou indienen, begon het grote zwartepieten. LPF-bewindslieden zoals Nawijn gaven bij het naar buiten gaan vooral de coalitiepartners VVD en CDA de schuld van de val van het kabinet. De liberale minister Korthals (Defensie) kaatste de bal terug met de stelling dat de LPF gefaald had in crisisbeheersing. VVD-minister Kamp sprak van een 'puinhoop' en een 'blamage'. "Ik schaam me ervoor dat dit gebeurt op de dag na de bijzetting van prins Claus", zei hij.

CDA-minister van Buitenlandse Zaken De Hoop Scheffer legt de schuld geheel bij de LPF. "Het komt door al het gedoe de ene keer rondom de fractie en dan weer binnen de partij of bij de bewindslieden", meent de CDA-bewindsman.

Lijsttrekker Fred Teeven van Leefbaar Nederland, die zelf ook een kijkje kwam nemen bij alle drukte bij de Trêveszaal, steekt zijn walging over de gang van zaken niet onder stoelen of banken. Hij was er afgelopen dinsdag getuige van dat VVD-leider Zalm, CDA-fractievoorzitter Verhagen en LPF-leider Wijnschenk tijdens de uitvaartdienst van prins Claus in de Nieuwe Kerk zaten te onderhandelen over het moment waarop het kabinet zou worden opgeblazen. "Het was een smakeloze vertoning. Fatsoen moet je doen, zeggen ze dan!", aldus een boze Teeven gisteren in de wandelgangen. Hij heeft zijn analyse reeds gemaakt. "Met de cowboys van de LPF die alleen voor zichzelf gaan en niet voor de inhoud, valt niet te werken. De VVD had er van het begin af aan al geen trek in en premier Balkenende voerde totaal geen regie." Teeven kijkt al uit naar de komende verkiezingen. "Wij hebben hier wel steeds inhoud laten zien en het is nu tijd om te verzilveren. Al krijgen we maar 10% van de op drift geraakte LPF-kiezers, dan ben ik al dik tevreden."

Voor ex-PvdA-leider Ad Melkert was het een mooie dag. De grote verliezer van de verkiezingen van 15 mei nam gisteren puur toevallig afscheid van de Tweede Kamer. Met een lach van oor tot oor, die iets verried van leedvermaak, liep hij voor de laatste keer naar zijn blauwe Kamerzetel. "Een zegen voor het land", zo betitelde hij de val van het kabinet. De LPF zorgde dit jaar voor een dramatische wending in het leven van de PvdA'er. De moord op Fortuyn en teksten als "de kogel kwam van links" ontketenden een volkswoede die zich richtte op Ad Melkert. Bedreigingen maakten een 'normaal' leven in Nederland voor het gezin Melkert onmogelijk. Ze vertrekken nog deze maand naar Washington. Voor raspoliticus Melkert klonk er een eervol applaus nadat Kamervoorzitter Weisglas diens afscheidsbrief had voorgelezen. De LPF kon, op een enkele uitzondering na, niet het fatsoen opbrengen om mee te klappen.

Pechvogel van de dag was zonder twijfel Jan Geluk van de VVD, die gisteren als nieuw Kamerlid werd beëdigd door het vertrek van Gijs de Vries naar de Europese Conventie. Hij kan slechts enkele maanden van zijn Kamerlidmaatschap genieten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 17 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.