De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 17 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Baby's dood
na schudden

   
 

AMSTERDAM - In Nederlandse ziekenhuizen zijn in de afgelopen vijf jaar zeker 71 zuigelingen opgenomen met ernstig hersenletsel, ontstaan doordat zij door hun ouders of verzorgers heftig door elkaar zijn geschud.

Dit blijkt uit onderzoek in twaalf van de vijftien neurologische centra van ziekenhuizen in ons land. Een onbekend aantal kinderen is aan de gevolgen van dit zogenoemde 'shaken baby syndrome' overleden.

Het is voor het eerst dat is komen vast te staan dat het levensbedreigend door elkaar schudden van heel jonge kinderen niet alleen een fenomeen is dat zich uitsluitend voordoet in Amerika, maar ook in Nederland.

Kinderen die het schudden overleefden, hebben er dikwijls ernstig hersenletsel aan overgehouden.

Doordat gebieden in de hersenen afstierven, konden handicaps als blindheid, epilepsie of tal van motorische stoornissen ontstaan. Ook zijn kinderen in coma geraakt. Het tv-programma Zembla besteedt vanavond aandacht aan deze uiting van kindermishandeling (Ned. 3, 21.15 u).

Onderzoeksarts Rob Bilo noemt het getal van 71 'geschudde' kinderen, een duidelijke onderrapportage. "Het aantal is zeker hoger. Daarvan ben ik overtuigd."

Bilo onderzoekt in opdracht van politie en justitie situaties van kindermishandeling en dient daartoe ook bewijsmateriaal aan te dragen.

Bilo, die vanaf 1988 vertrouwensarts was bij de Advies- en Meldpunten voor Kindermishandeling (AMK), omschrijft het brute babyschudden als een bijzonder gewelddadige, onmachtige handeling: "Het is een crisishandeling, de uitkomst van onmacht bij de ouder of verzorger, die niet weet hoe hij een situatie rond het kind onder controle moet krijgen. De volwassene is boos, houdt het kind vast en alleen al het aanspannen van de spieren kan een trilling veroorzaken die uitmondt in het hevig door elkaar schudden."

Volgens de onderzoeksarts overlijden ook kinderen soms na jaren, als ze tieners of jongvolwassenen zijn, aan de gevolgen van hersenletsel dat zij hebben opgelopen in de eerste maanden van hun leven: "Hun ouders vertelden dan bijvoorbeeld dat hun kind het hoofd had gestoten tegen een deur, of van de bank was gevallen en daarbij op het hoofd terecht was gekomen. Maar op röntgenfoto's van de schedel ontdekten wij dan uitgebreide schade door bloedingen die nooit ontstaan kon zijn door een val of stoten, maar door schudden."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 17 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.