De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 17 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  'Het is een stel
kleine kinderen'

Van onze economische redactie

   
 

AMSTERDAM - Werkgevers, vakbonden en andere organisaties zijn zwaar teleurgesteld dat het kabinet-Balkenende nu al de pijp aan Maarten heeft gegeven. De LPF wordt unaniem aangewezen als de grote boosdoener voor deze deconfiture. "Dat het kabinet zoiets stoms doet", briest Lodewijk de Waal, FNV-voorzitter, "Het zijn een stelletje kleine kinderen. Ik ben razend."

De Waal ziet niets in het traditionele najaarsoverleg eind november, waar de vakbeweging, werkgevers en het kabinet, tot een centraal akkoord moesten komen over loonmatiging.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 26kb)
. (Foto: ANP)
Volgens vakcentrale CNV sprak de LPF over de 'puinhopen van paars', "maar dat zijn molshopen vergeleken met de puinhopen die deze partij tot stand heeft gebracht", aldus voorzitter Doekle Terpstra. Doordat het kabinet is gevallen, zijn alle onderwerpen zoals het spaarloon en de Melkertbanen weer "vogelvrij", aldus Terpstra.

Algemeen directeur Niek Jan van Kesteren van VNO-NCW vindt dat het economisch klimaat juist om daadkracht vraagt. "De LPF is erg laconiek met het landsbelang omgegaan in een periode waarin we het ons niet kunnen veroorloven", aldus Van Kesteren. Voorzitter Hans de Boer van MKB-Nederland vindt dat de LPF de eigen kiezers op een "afgrijselijke manier in de kou heeft gezet."

De energiesector is vooral bang dat met het einde van Balkenende-I essentiële problemen niet worden opgelost. Zowel over de privatisering van de netbedrijven als over de liberalisering van de energiemarkt moeten namelijk nog belangrijke beslissingen genomen worden.

Ook over het groene-stroombeleid bestaat nog veel onduidelijkheid. Minister Heinsbroek (EZ) had al aangegeven dat de ecotaxvrijstelling op groene energie wordt gehalveerd. Daarvoor in de plaats zou een stimuleringsregeling voor de duurzame opwekking van energie in Nederland komen. Maar over hoe die regeling er precies uit komt te zien, tast de markt nog in het duister. Eventuele investeringen in de productie van groene stroom brengen hierdoor enig risico met zich mee.

De zorgsector reageerde over het algemeen teleurgesteld op het nieuws over de val van het kabinet en het vertrek van minister Bomhoff.De verschillende partijen bestempelen de vertrokken minister als een daadkrachtig man die dingen binnen de gezondheidszorg in beweging wilde brengen




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 17 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.