De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 17 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Elle van Rijn
terug op de planken

   
 

AMSTERDAM - Zeven avonden per week op de planken én de zorg voor twee kleine kinderen werden Elle van Rijn een paar jaar geleden ietwat veel. De actrice aarzelde niet en zei het theater zonder pardon vaarwel. Elle koos bewust voor haar zoontje en dochtertje én niet in de laatste plaats voor haar vriend Victor. Nu de rust thuis is wedergekeerd, is Elle terug. En hoe! Ze speelt niet alleen één van de hoofdrollen in de nieuwste Nijenhuis/De Levita productie 'Liever Verliefd', maar stapt over een paar maanden als Sister Robert-Anne ook haar geliefde theater weer in.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 22kb)
Elle van Rijn.
'Dit is gekkenwerk', dacht Elle van Rijn toen ze destijds in de pauze van een voorstelling paniekerig naar huis belde. Nu, terwijl ze in de make-up gaat voor een scène in 'Liever Verliefd', kan Elle erom lachen. Maar toen niet. "Nee, zeker niet. Moet je je voorstellen. Ik speelde toen de hoofdrol in de musical 'The Mousetrap' en stond avond aan avond op het toneel. Mijn kinderen David en Feline waren nog hartstikke klein en iedere keer was er wel wat. De oppas die plotseling ziek werd of m'n vriend Victor die onverwachts verplichtingen elders had. Dat snapte ik allemaal wel, maar ík kon natuurlijk niet aan het publiek verkopen dat er die avond even geen hoofdrolspeelster zou zijn omdat deze geen oppas voor haar kinderen had kunnen regelen."

"Op een gegeven moment zat ik dus zelfs tijdens een voorstelling, toen ik even niet op moest, met de oppas te bellen en probeerde ik een onbereikbare Victor te pakken te krijgen. Vreselijk was dat. Dat ging ik niet lang volhouden, drong het al snel tot me door, dus ben ik, zij het tijdelijk dan, opgehouden met theaterproducties waar ik minstens vijf avonden per week voor op pad moest."

Geen spijt

Volgens Elle waren het niet eens zozeer de kinderen die eronder leden, die lagen meestentijds toch in bed, als wel haar relatie met Victor. "We zagen elkaar helemaal niet meer. Of Victor was aan het werk en ik met de kinderen, of andersom. Zo had ik ons leven samen niet voorgesteld en ik heb van mijn toenmalige beslissing ook absoluut geen spijt gehad."

Het is uiteraard niet zo dat Elle in die tijd helemaal heeft stilgezeten. Met haar onovertroffen rol van huisgenote Jo in 'Sam Sam' verwierf ze nationale bekendheid, maar ze ging daar zeker niet prat op. "Ik ben daar zo verschrikkelijk nuchter in", mompelt Elle, terwijl ze haar lippen stift. "Je zult mij bij een première of zo niet voor de camera zien springen." Glimlacht: "Dat laat ik graag aan anderen over." Elle hield de populaire serie 'Sam Sam' twee jaar geleden voor gezien, al zou je dat niet zeggen. Omdat men blijkbaar maar geen genoeg kan krijgen van de herhalingen, zien we Elle namelijk nog veelvuldig over het televisiescherm dartelen.

"Toch is het de beste beslissing geweest die ik in tijden, op het stoppen met theater na dan, heb genomen", concludeert de inmiddels 35-jarige Elle. "Na zes seizoenen had ik echt alles gespeeld wat er te spelen viel. Als ik mezelf terugzag, dacht ik: o jee, nu begin ik echt in herhalingen te vallen. Als ik de set op kwam lopen, was het net of ik één groot déjà vu had. Ik moest gewoon wat anders gaan doen. Voor m'n collega's vond ik het heel jammer. We hebben het namelijk altijd superleuk met elkaar gehad. Afscheid nemen doet dan pijn, maar ja, om daar nou om te blijven hangen is ook niet goed. Bovendien moest ik na zoveel jaar 'Jo' geweest te zijn echt m'n best doen om een beetje van mijn 'Sam Sam'-imago af te komen. Het is me trouwens nog niet gelukt. Vaak hoor ik nog dat mensen zeggen: Elle van Rijn, dat is toch die van 'Sam Sam'?" Grijnst: "Dat heb je hè, met die herhalingen. Ik ben al twee jaar weg, maar daar denkt de televisiekijker terecht anders over. Ach, ik kan me er ook niet zo heel erg over opwinden."

Tv-programma

Haar optreden in André van Duins 'Bingo-Paleis' dat daarna volgde, was, hoewel Elle daar veel positieve reacties op kreeg, misschien iets te kort om het publiek overduidelijk een heel andere kant van haar persoontje te laten zien. Het is echter niet onwaarschijnlijk dat Elle daar heel snel een tweede kans toe krijgt. Er zijn serieuze gesprekken gaande voor een nieuw televisieprogramma, waar Elle dan hopelijk de presentatie van voor haar rekening zal nemen. Veel wil de actrice er nog niet over kwijt. "Nee, niets is nog zeker, dus dan houd ik liever nog even m'n mond. Als het niet doorgaat, staat dat namelijk zo lullig. Ik heb ook geen haast. Voorlopig zit ik nog tot aan m'n nek toe in de opnames voor 'Liever Verliefd' en straks beginnen de repetities voor 'Nonsens'."

In 'Liever Verliefd' speelt Elle de beste vriendin van het laatste-kansbruidje Anne, gespeeld door Miryanna van Reeden. Elle lacht vergenoegd. "Dat is echt heel grappig, want ik ben zogenaamd de verstandige vriendin van Anne. En dat terwijl ik in real life dus absoluut niet zo ben. Mijn beste vriendin Annemiek Ruiter, die in de musical 'The Sound of Music zit', zal zich rot lachen als ze straks de film ziet. Zij is het wijst van ons twee en ik de impulsieve, die soms tot de orde geroepen moet worden. Daarom is het leuk om eens de andere kant te zijn. Nu weet ik tenminste ook eens hoe het voelt als je vriendin een beetje doordraaft."

In 'Nonsens', de nieuwste musical van Albert Verlinde, die eind januari in première gaat, zal Elle de rol van Robert-Anne voor haar rekening nemen. "Zij is een streetwise non", legt Elle uit, "die graag een ster wil worden, maar keer op keer net naast alle hoofdrollen grijpt. Het lijkt me enig om te doen. Ik ben blij dat Albert mij ervoor benaderde. Het mooie is dat ik de rol kan delen met Marjolein Keuning. Zij heeft afgelopen zomer een dochtertje gekregen en zit er logischerwijs ook niet op te wachten om elke avond te werken. Dit is voor ons beiden een prima oplossing."

Albert Verlinde kwam heel toevallig bij Elle terecht. Albert: "Ik heb Elle gebeld omdat ik altijd heel erg onder de indruk ben van haar komische kwaliteiten. De vraag was natuurlijk of ze kan zingen. Nou, die vraag werd beantwoord toen ze op een middag bij muzikaal leider Ad van Dijk een liedje kwam doen dat ze had ingestudeerd. Het stond werkelijk als een huis! Ik heb dus alle vertrouwen in Elle."

Elle heeft het dus beredruk. Rest de prangende vraag hoe het nu dan is opgelost op het thuisfront. Werkt haar vriend niet meer? Is Victor soms fulltime huisman geworden? "Natuurlijk niet", lacht de uiterst sympathieke Elle. "We hebben besloten een au pair te nemen en dat bevalt ons uitstekend. David en Feline zijn nu respectievelijk vijf en drie jaar oud en hebben er totaal geen problemen mee. Gelukkig maar", haast de liefhebbende moeder zich te zeggen, "want ik zou geen seconde aarzelen om opnieuw voor m'n kinderen te kiezen..."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 17 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.