De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 17 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Drugsbaron vrij door
laksheid justitie

   
 

door John van den Heuvel AMSTERDAM - Voor de tweede keer binnen een week is justitie er niet geslaagd een grote drugshandelaar achter de tralies te houden. Na voormalig IRT-informant Kris J. heeft het Openbaar Ministerie gisteren ook topcrimineel Anton H. naar huis moeten sturen.

Volgens de Amsterdamse rechtbank heeft het ministerie van Justitie te lang getreuzeld bij het aanleveren van stukken, die betrekking hebben op de uitlevering van H. aan Canada. De steenrijke drugsbaron mag daarom thuis het verdere verloop van de uitleveringsprocedure afwachten, zo bevestigde zijn advocaat mr. K. Korvinus gisteren.

Smokkel

De Canadese autoriteiten willen Anton H. - die als een van de grootste hasjhandelaren ter wereld wordt beschouwd - dolgraag in handen krijgen in verband met de smokkel van een partij drugs vanuit Amsterdam naar Toronto.

Politiediensten in binnen- en buitenland maakten jarenlang jacht op H., die uiteindelijk in mei 2000 door een arrestatieteam in Amsterdam kon worden ingerekend. Al sinds 1993 werd het netwerk van Anton H. bij internationale onderzoeken onder de namen 'Caviar' en 'Jabbat' in kaart gebracht. Hij werd veroordeeld vanwege grote drugstransporten en moet in Nederland nog in hoger beroep terechtstaan voor de smokkel van een megapartij hasj naar Canada.

Dat land wil H. ook graag voor de rechter brengen in verband met een andere zaak; de smokkel van 400 kilo hasj per KLM-vlucht naar Canada. De Canadese politie zegt aan de hand van afgeluisterde telefoongesprekken te kunnen bewijzen dat H. de opdrachtgever van de operatie was.

Volgens H.'s advocaat heeft Canada tot nu toe niet willen garanderen dat H. na zijn uitlevering zijn straf in Nederland mag uitzitten en dat de straf naar Nederlandse maatstaven wordt omgezet. Zeer tegen de zin van het OM in besloot de Amsterdamse rechtbank H. niet langer in zijn cel op de Canadese reactie te laten wachten, maar hem naar huis te sturen.

Feestdagen

"Een mooie overwinning," vindt Korvinus. "Weliswaar heeft mijn cliënt zijn paspoort moeten inleveren, maar hij kan nu in ieder geval de komende feestdagen lekker thuis vieren." Korvinus verwacht niet dat H. zal vluchten, hoewel de drugsbaron in het verleden met valse paspoorten de halve wereld over reisde. "Dat is het domste wat hij nu kan doen. Hij staat namelijk internationaal gesignaleerd."

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam zegt de vrijlating van H. te betreuren. "Maar ons treft geen blaam," aldus woordvoerder mr. R. Meulenbroek. "Het contact met Canada loopt via het ministerie. Ons is het niet toegestaan om zelf contact te zoeken en de stukken op te vragen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 17 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.