De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 17 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Nederland krijgt
butleropleiding

   
 

AMSTERDAM - Het ministerie van Economische Zaken heeft officiële erkenning verleend aan de eerste Nederlandse butleropleiding. De opleiding, die volgende week donderdag officieel van start gaat op Landgoed Waterland in Velsen-Zuid, moet een nieuwe generatie butlers gaan klaarstomen voor het vak. Butler Herman van de geliquideerde politicus Pim Fortuyn gaat een prominente rol vervullen bij het opleidingsinstituut, waarschijnlijk als gastdocent.

De cursus wordt gegeven op hbo-niveau. Volgens de initiatiefnemers gaat het om "de eerste door een staat erkende butleropleiding ter wereld". Er is in ons land volgens hen een groeiende vraag naar goed opgeleide butlers, onder meer door de top van het bedrijfsleven, landgoedeigenaren, ambassadeurs en andere welgestelden.

De butlers, die getraind gaan worden door onder anderen barones Nahnya van Voorst tot Voorst, verblijven gedurende hun opleiding acht weken op Landgoed Waterland.

Olaf Peeters, zelf butler van een buitenlandse diplomaat, wordt verantwoordelijk voor de werving en selectie van de opleiding. Dat een typisch Engels beroep als butler in Nederland wordt onderwezen, vindt hij niet zo vreemd. "Het servicegericht zijn zit de Nederlanders in het bloed, daarom is de kwaliteit van de hotelvakscholen hier ook zo goed. Ik zie mijn werk niet zozeer als een vak, maar meer als een manier van leven. Het vermogen om jezelf te kunnen wegcijferen moet in je zitten. De butler is de manager van een groot huishouden, de familie gaat altijd voor."

Butler Herman komt naast zijn aanstaande gastdocentschap overigens met nog een ander opmerkelijk initiatief. Hij heeft een bedrijf opgericht dat vitaminepreparaten gaat verkopen.

Het gaat onder meer om vitamines voor de bescherming en opbouw van kraakbeen en om aloë vera-softgel (een cactusextract met een antibacteriële werking voor de huid).

"Dit waren ook de pillen waar ik Pim aan heb gekregen om hem in topconditie te houden", aldus de persoonlijk verzorger van de vermoorde politicus.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 17 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.