De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 16 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Droomwinst op Damrak
   
 

AMSTERDAM - De nu al enkele dagen durende stijging op de Amsterdamse effectenbeurs werd gisteren in een hogere versnelling voortgezet. In punten gemeten (24) boekte de toonaangevende AEX-index de grootste stijging ooit. Procentueel is het slechts drie keer eerder voorgekomen dat de index in één handelsdag met 7,74% omhoogvloog. Sinds donderdagmiddag is de AEX maar liefst met 19% gestegen. Philips zorgde samen met de banken en verzekeraars voor de grootste opwaartse druk. De AEX sloot uiteindelijk op 340,59 punten. De midkap kwam met 3,5% winst weer dicht in de buurt van de driehonderdgrens en sloot op 298,32 punten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (366x129, 13kb)

Afgelopen donderdagmiddag stuiterde de beursgraadmeter nog op een bodem van 285 punten, maar gisteren brak de AEX door de taaie weerstand die tussen de 315 en 320 punten lag. Met het herstel van gisteren verwachten technisch analisten dat het 'steunniveau' hiermee op 320 punten is komen te liggen. "We krijgen nu handelsdagen waarbij twee stappen vooruit worden afgewisseld met één stap achteruit", voorspelde een beursman gisteren na sluiting.

Het is de stroom aan kwartaalcijfers van de afgelopen dagen die het negatieve beurssentiment naar de achtergrond aan het verdringen is. Volgens René Lokenberg, directeur marktstrategie bij Van der Hoop Effektenbank, plukken de beurzen momenteel de vruchten van saneringsrondes en herstructureringen die bedrijven in de afgelopen maanden hebben doorgevoerd om hun kostenniveau aan te passen aan de huidige economische omstandigheden. "Er dienen zich operationele resultaatsverbeteringen aan en dat is waar beleggers behoefte aan hebben. Factoren die eerder cruciaal waren, zoals de oorlogsdreiging in Irak en angst voor nieuwe terroristische aanslagen verdwijnen even naar de achtergrond", aldus Lokenberg. Volgens de strateeg breekt er een periode aan waarin de beurs in korte tijd bijzonder fel kan stijgen, onder leiding van de financials.

Het waren gisteren inderdaad ING, ABN Amro, Fortis en Aegon die samen met Philips het span vormden dat de AEX tot ongekende winsten dreef. De banken en verzekeraars zijn als gevolg van hun afhankelijkheid van het presteren van de aandelenmarkten het hardst getroffen door de beursmalaise. Met een stijgende beurs zullen zij om diezelfde reden ook het snelst gaan herstellen.

De kwartaalcijfers van Philips zorgden voor een stimulans in de technologiesector. Het concern zag zijn omzet met 2% omhooggaan tot €7,3 miljard. In volume steeg de omzet met 9%. Bij de consumentenproducten en de lampen zette het concern minder om. .

Noord-Amerika en Azië groeiden het sterkst. Die omzetgroei werd echter voor een groot deel teniet gedaan door een lagere omzet in Latijns-Amerika. In Europa bleef de omzet stabiel, aldus Philips. De pensioenen jaagden Philips aardig op kosten: daar gaf het bedrijf circa €400 miljoen meer aan uit dan vorig jaar.

Voor heel 2002 denkt Philips een positief nettoresultaat te kunnen realiseren, exclusief bijzondere posten. Vorige week kondigde het concern aan de divisie componenten te gaan ontmantelen. Daarvoor zet Philips in het vierde kwartaal €175 miljoen opzij. Daartegenover denkt het bedrijf aan de verkoop van onderdelen ongeveer €400 miljoen te kunnen binnenhalen.

Volgens analisten waren de cijfers eigenlijk helemaal niet zo goed, maar maakten de positieve vooruitzichten van topman Kleisterlee indruk op beleggers. "De markt had rekening gehouden met nog meer slecht nieuws, en dat kwam niet", aldus een analist. Onder meer Stroeve kondigde aan de taxaties voor Philips te zullen verlagen maar handhaaft het koopadvies. Philips sloot 14,6% hoger op €17,19.

Ook de overige technologie deed het goed. ASML was procentueel de grootste stijger van de AEX met een winst van 23,3% op €8,25. Getronics won 8,3% op €0,78.

De technologiefondsen profiteerden eveneens van uitspraken van analisten bij Goldman Sachs, over laag geprijsde technologie-aandelen in Europa.

Volgens Goldman Sachs zijn deze aandelen gedaald tot weggeefprijzen en is het punt genaderd dat er een correctie komt op de recent gemaakte verliezen.

Bam NBM wist een kleine koerswinst te boeken. De bouwer wacht nog steeds op een rapport van de Nederlandse Mededingingsautoriteit waarin een oordeel wordt geveld over de overname van Hollandsche Beton Groep. Zoals de kaarten nu liggen komt er uiterlijk volgende week dinsdag duidelijkheid. De kans bestaat dat Bam NBM geen toestemming krijgt om HBG volledig in te lijven. Aandelen Bam NBM wisselen voor €15,35 van eigenaar. Dat is 0,3% hoger dan het slot van maandag.

Bart Mos



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.