De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 16 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Miljoenen in fraudeaffaire weggesluisd via Fortis Bank
   
 

UTRECHT - In een omvangrijke witwas- en beursfraudezaak blijken tientallen miljoenen euro's te zijn weggesluisd via de Fortis Bank. Op verzoek van de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) is beslag gelegd op een resterend tegoed van bijna €3 miljoen bij Fortis. Ook bij andere banken in Europa zijn rekeningen bevroren. De SEC spreekt van een 'buitengewoon brutale fraude, waarbij beleggers wereldwijd voor honderden miljoenen dollars zijn gedupeerd.'

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)
Op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten zijn verdachte tegoeden bij Fortis bevroren. (Foto: PETER-VINCENT SCHULD/SCHULD)
De affaire draait om beschuldigingen van handel met voorkennis door de top van autorederij ACLN, een op Cyprus gevestigde vennootschap die vanuit het Belgische Antwerpen opereerde.

ACLN was tot begin dit jaar genoteerd aan de Nasdaq en de effectenbeurs in New York. Het bedrijf presenteerde zich als succesvol exporteur van tweedehands auto's naar Afrika, maar was in werkelijkheid volgens de SEC een 'vehikel' voor grootschalige fraude.

Directeur Alex de Ridder zit inmiddels in België vast op verdenking van betrokkenheid bij witwassen. Voormalig bestuursvoorzitter Joseph Bisschops en ACLN-oprichter Abderrazak 'Aldo' Labiad staan te boek als voortvluchtig.

De drie Belgen hebben volgens de SEC meer dan $80 miljoen opgestreken met 'illegale verkoop' van aandelen. Zij zouden de beurskoers kunstmatig hebben opgepompt door de gang van zaken bij de onderneming rooskleuriger af te schilderen dan de realiteit toeliet. Sterker, de SEC vermoedt dat gewoon sprake was van een lege vennootschap.

Beleggers kochten echter op grote schaal aandelen, terwijl de ACLN-top via een netwerk van schimmige rechtspersonen in totaal 2,4 miljoen aandelen dumpte. De winst werd via een web van ingenieuze transacties bij banken verspreid over Europa gestald, zo ontdekten de Amerikanen.

In Nederland, Luxemburg, Monaco en Denemarken zijn door de autoriteiten banktegoeden van in totaal $45 miljoen bevroren. Bij Fortis Bank gaat het onder andere om een rekening waarop begin dit jaar in opdracht van ACLN-topman Bisschops $46,7 miljoen en €9,9 miljoen werd gestort. Toen de Amerikaanse SEC via tussenkomst van de Nederlandse justitie en de Autoriteit Financiële Markten enkele maanden later verzocht om bevriezing van de verdachte tegoeden bij Fortis, resteerde op de rekening een saldo van €2,9 miljoen.

Dit bedrag is door de SEC aangemerkt als criminele winst afkomstig van de vermeende windhandel in ACLN-aandelen. Een woordvoerster van Fortis bevestigde gisteravond dat beslag is gelegd op de tegoeden. "Verder staan wij buiten deze zaak, wij zijn niet betrokken bij witwassen."

Van de Fortis-rekening blijkt circa $38 miljoen te zijn verdwenen naar de HSBC-bank in Monaco. Het spoor leidde vervolgens naar drie rekeningen van vennootschappen die gelieerd zouden zijn aan de ACLN-top. De Monegaskische autoriteiten hebben beslag weten te leggen op ruim $10 miljoen.

Fortis kreeg bij de transacties voor de inmiddels bevroren rekening instructies van ACLN-topman Bisschops, tegen wie door de Belgische justitie een internationaal opsporings- en arrestatiebevel is uitgevaardigd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.