De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 16 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Groot verlies voor Philips
na afboeking op Vivendi

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Philips heeft ook het afgelopen kwartaal met diep rode cijfers moeten afsluiten. Nadat het elektronicaconcern de waarde van zijn 3,5%-belang in mediaconcern Vivendi Universal in het tweede kwartaal al voor €1,5 miljard afboekte, werd het aandeel het afgelopen kwartaal voor nog eens €339 miljoen afgewaardeerd. Deze laatste afboeking resulteerde in een kwartaalverlies voor Philips van €330 miljoen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (400x400, 35kb)

Financieel topman Jan Hommen benadrukte gisteren echter dat Philips er goed in was geslaagd de verliezen te beperken ten opzichte van het derde kwartaal van 2001, toen er een nettoverlies van €736 miljoen uit de bus kwam. "In de moeilijke economische omstandigheden van dit moment zijn we heel actief om te zorgen dat onze kosten goed in de hand worden gehouden. Dingen die we zelf kunnen controleren, zullen we aanpakken", zei Hommen, daarmee verwijzend naar het terugbrengen van de voorraden naar het laagste niveau in vijf kwartalen. Ook bezuinigde Philips dit jaar reeds voor

€176 miljoen op overheadkosten.

Het verlies vóór buitengewone posten kwam het afgelopen kwartaal uit op €34 miljoen, oftewel 3 eurocent per aandeel. Dat viel de meeste financieel analisten tegen. Zij hadden namelijk gemiddeld gerekend op een winst per aandeel van 8 eurocent.

Vooral de prestaties van de divisie Halfgeleiders vielen tegen. De omzet van het onderdeel daalde met 12% ten opzichte van het tweede kwartaal. Ook kreeg de divisie minder orders binnen getuige de zogenoemde book-to-bill-ratio (de verhouding tussen verkochte halfgeleiders en nieuwe orders), die daalde van 1 naar 0,74.

Hommen temperde gisteren de verwachtingen voor de resultaten van de Halfgeleiderdivisie in het lopende kwartaal. Na over het derde kwartaal een negatief bedrijfsresultaat van €58 miljoen te hebben gerapporteerd, verwacht de topbestuurder dat de divisie ook in het vierde kwartaal in de rode cijfers zal blijven. Verder voorspelde Hommen dat de omzet van de divisie Halfgeleiders in het lopende kwartaal, dat vanwege Kerstmis een traditioneel sterke periode is voor Philips, stagneert of hooguit licht zal groeien. Eerder werd uitgegaan van een omzetgroei van 7% tot 12%.

Naast Halfgeleiders waren analisten ook teleurgesteld over de omzet van de divisie Medische Systemen, die met slechts 2% toenam tot €1,54 miljard. Door een technische oorzaak komt €38 miljoen aan omzet, die in het derde kwartaal werd behaald, pas in het vierde kwartaal in de boeken van de divisie. "Maar ook dan nog komt Medische Systemen niet aan de autonome omzetgroei van 7% tot 8%, die nodig is om in 2004 het doel te halen van €8 miljard aan omzet", oordeelde analist Peter Olofsen (Effectenbank Stroeve).

De winst van LG Philips LCD kwam het afgelopen kwartaal uit op €56 miljoen. Dat was bijna €200 miljoen minder dan in het tweede kwartaal. De joint venture van Philips en het Koreaanse LG Electronics had last van het overaanbod op de markt voor platte beeldschermen. Daardoor daalden de prijzen van deze schermen met 20%. "Ik ben bang dat een verdere prijsdaling mogelijk is. De trend is nog niet omgebogen", verklaarde Hommen.

Positief was daarentegen dat het verlies van de consumentenelektronicatak in de Verenigde Staten het afgelopen kwartaal halveerde naar €19 miljoen. De omzet van dit structureel verlieslijdende onderdeel liep echter terug. Voor het lopende kwartaal gaat Philips ervan uit dat deze activiteit quitte of met een klein verlies zal draaien.

De financiële wereld oordeelde eveneens positief over de uitspraak van Hommen, dat Philips voor heel 2002 uitgaat van een positief resultaat vóór buitengewone posten. Over de eerste negen maanden van dit jaar bedroeg dat resultaat €155 miljoen positief. Volgens Hommen was dat een goede prestatie gezien de €400 miljoen die Philips dit jaar extra heeft moeten bijstorten in de pensioenpot van het concern.

Toch lijken de "alle soorten zwarte cijfers" die Philips-president Gerard Kleisterlee verwachtte voor heel 2002, erg te zijn verwaterd. De afgelopen drie kwartalen leed de elektronicagigant namelijk een nettoverlies van bijna €1,7 miljard. Dit kwam vooral door het nemen van buitengewone lasten voor reorganisaties en de afwaardering van deelnemingen. In het vierde kwartaal komt er nog een buitengewone last van €400 miljoen bovenop voor een reorganisatie bij de divisie Halfgeleiders en de ontmanteling van de divisie Componenten. Philips moet in het lopende kwartaal mogelijk ook een afboeking van circa €800 miljoen nemen op zijn 44%-belang in het ict-concern Atos Origin. Als dat gebeurt, zal het nettoverlies van Philips over dit jaar tot ver boven de €2 miljard oplopen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.