De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 16 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Chinese tv-fabrikanten in startblokken voor Europa

Van onze correspondent

   
 

PEKING - Neem een willekeurig warenhuis in China en loop naar de elektronica-afdeling. Ga op uw gemak een tijdje Chinese televisie kijken op een van de talloze schermen. Geniet vervolgens van het geluidsvolume en de verkooppraatjes van de verkopers in kleurrijke uniformen waarmee de merken elkaar de loef proberen af te steken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
Chinese televisietoestellen, binnenkort ook bij ons in de winkels?
Kijk dan onder het scherm en raad het merk. Ooit gehoord van Konka of Changhong? Panda misschien of TCL, Xoceco, Haier en Hisense? Waarschijnlijk niet, maar het zal niet lang meer duren voordat ook u een van deze merken op de winkelplank zult herkennen. Zeven Chinese televisietoestellenproducenten staan in de startblokken om hun plekje op de Europese markt te veroveren. En dat zal een stuk makkelijker gaan nu de Europese Unie onlangs besloot de antidumpingheffing van 44,6% op de invoer van Chinese tv-toestellen gedeeltelijk af te schaffen.

Om geen prijsoorlog te veroorzaken kunnen de Chinezen evenwel niet ongelimiteerd hun gang gaan. De zeven uitverkoren bedrijven worden strenge volume- en prijsafspraken opgelegd. Hoewel details over de overeenkomst vertrouwelijk zijn, mogen de producenten volgens de Chinese media dit jaar 400.000 toestellen in Europa verkopen. Volgend jaar wordt dat aantal verhoogd tot 550.000 en in 2007 mag de import stijgen tot een miljoen stuks. Per toestel geldt een bodemprijs en de verkoopcijfers die door de Chinese Kamer van Koophandel worden bijgehouden, moeten elke veertien dagen worden gerapporteerd. Zodra ook maar een bedrijf een overtreding begaat, wordt de antidumpingheffing onmiddellijk heringevoerd voor alle zeven producenten. Al de andere televisieproducenten blijven onderworpen aan de heffing van 44,6%. Met die uitzonderlijk hoge heffing hebben de overige bedrijven geen schijn van kans op de Europese markt.

Men zou denken dat de uitverkorenen met de gedeeltelijke opheffing van de zware tarieven tevreden moeten zijn. De export naar Europa is per slot van rekening een belangrijke levenslijn. De meeste producenten leden vorig jaar enorme verliezen wegens een terugval in verkoopcijfers en een chaotische prijsoorlog in eigen land. Maar voor hen gaat de verzachting van de antidumpingheffing niet ver genoeg.

Eergisteren maakte één van de zeven, producent Skyworth, bekend dat men de strenge quota van de EU aan wil vechten. Daarbij wordt de groep gesteund door het Chinese Ministerie van Buitenlandse Handel en Economische Samenwerking.

"De televisietoestellenexport uit China zal in vijf jaar tijd slechts 5% van de Europese markt in handen hebben", zei een van de bazen van Skyworth in de Chinese media. "Dat is veel te klein in vergelijking met het aandeel van 50% dat China op de internationale exportmarkt inneemt."

Het bedrijf Haier, gevestigd in de havenstad Qingdao, is het met de concurrent eens. Haier produceert sinds 1997 televisietoestellen. Vorig jaar rolden 1,5 miljoen toestellen van de lopende band en daarmee was het de op 4 na grootste producent in China. De snelheid waarmee het bedrijf handelt, is ongekend in het communistische land. Zeventien jaar geleden was de staatsonderneming bijna bankroet, nu telt het bedrijf meer dan 30.000 werknemers en heeft het twaalf overzeese vestigingen, voornamelijk in ontwikkelingslanden. De eerste die in het ontwikkelde westen werd gevestigd, staat in Italië. Dat is niet helemaal toeval, want daar gelden de goedkoopste importtarieven. Vandaar dat concurrent Hisense ook vanuit Italië zal opereren.

De wereldwijde omzet telde vorig jaar meer dan zeven miljard euro en de ambities van Haier liegen er niet om. "Binnen vijf jaar willen we 50% van de televisietoestellenmarkt in China in handen hebben", zegt directeur van de reclameafdeling, Chai Yonsheng. "Het is moeilijk te zeggen wat we in Europa gaan doen, omdat dat ook afhangt van de andere producenten."

Gelukkig hebben de andere tv-makers genoeg te doen in eigen land. China telt meer dan 340 miljoen televisietoestellen. De komende 10 jaar worden er naar schatting jaarlijks circa 33 miljoen verkocht. Het gros van deze verkoop komt voor rekening van de meer dan 80 fabrikanten die China telt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.