De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 16 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  AOT gooit boetes van
Euronext de gracht in

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Handelshuis AOT heeft "geen enkele intentie" om de boetes te betalen die het in de afgelopen maanden van beursorganisatie Euronext heeft opgelegd gekregen wegens het verzaken van zijn plicht als 'primary market maker' (pmm). "Dit is vergelijkbaar met langs een kapot stoplicht rijden en dan een boete krijgen omdat het op rood stond", aldus bestuursvoorzitter Sasker de Boer.

De verhouding tussen de effectenbedrijven in ons land en Euronext Amsterdam begint steeds meer tekenen van een loopgravenoorlog te vertonen. Schadeclaims worden door de handelshuizen afgevuurd op de beurs, die op haar beurt terugschiet met boetes.

Afgelopen vrijdag kondigde AOT aan de speciale handelsstatus op te geven wegens de aanhoudende storingen van het beurssysteem, die het voor het bedrijf onmogelijk maken om - zoals bij de pmm-status vereist is - voortdurend prijzen af te geven voor optieseries.

Vervolgens meldde Euronext Amsterdam na het weekend dat het AOT voor 'enkele tonnen' aan boetes heeft opgelegd. Volgens een woordvoerder van de beurs bleek uit performance-metingen dat AOT slecht presteerde. "Daarop hebben we AOT verschillende keren een boete gegeven", aldus de zegsman. Om dezelfde reden had Euronext onlangs aan het handelshuis laten weten dat het wegens 'wanprestaties' niet langer als optiehandelaar voor ING mocht optreden. In reactie daarop besloot AOT helemaal te staken met de activiteiten in haar status als primary market maker en competative market maker, die respectievelijk voor alle optieseries en een selectie van series prijzen moet afgeven. Bovendien kondigde het bedrijf aan een schadeclaim in te dienen bij de beurs.

AOT-topman Sasker de Boer noemt de redenering achter de boetes merkwaardig: "Dit is de omgekeerde wereld. Vanwege de storingen konden we niet voldoen aan het reglement. Vervolgens worden wij daarvoor gestraft. Euronext baseert zich op boterzachte cijfers."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.