De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 16 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Japan onthaalt
vijf ontvoerden

Van onze correspondent

   
 

TOKIO - De vijf in 1978 door Noord-Korea ontvoerde Japanners zetten gisteren voor het eerst na 24 jaar voet op eigen bodem. Overmand door emoties werden de vijf jarenlang verloren gewaande slachtoffers op het vliegveld Haneda, even buiten de hoofdstad Tokio, verwelkomd door hun directe familieleden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Overmand door emoties omhelst de 47-jarige Fukie Hamamoto familieleden na haar aankomst in Japan. Van de dertien Japanners, die in 1978 door Noord-Korea ontvoerd werden, keerden gisteren na een gevangenschap van 24 jaar vijf overlevenden terug. (Foto: EPA)
De hereniging is het voorlopig hoogtepunt van de recente toenaderingspoging tussen Japan en het communistische Noord-Korea. Na jarenlange ontkenning gaf de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il tijdens een historische ontmoeting met de Japanse premier Junichiro Koizumi op 17 september de vermeende ontvoering van dertien Japanners uiteindelijk toe. Acht van de dertien ontvoerden bleken reeds op dubieuze wijze te zijn overleden.

Via live-uitzendingen op de Japanse televisie leefde een miljoenenpubliek mee met de emotionele gebeurtenis. Vrijwel alle Japanse dagbladen publiceerden een extra avondeditie.

Ondersteund door haar echtgenoot Yasushi Chimura valt de 47-jarige Fukie Hamamoto huilend in de armen van haar vader. In 1978 werden de twee samen ontvoerd. Een jaar later trouwden zij in het communistische Noord-Korea. Inmiddels hebben zij een dochter en twee zonen, die, evenals de kinderen van de andere ontvoerden, geen toestemming kregen van Pyongyang om hun ouders te vergezellen.

Gevreesd wordt dat Pyongyang de vijf overlevenden er op deze wijze van probeert te weerhouden de waarheid over hun jarenlange verblijf in Noord-Korea te openbaren. "De achtergebleven kinderen dienen als gijzelaars", aldus de veelgehoorde kritiek.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.